Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп призова за значителни инвестиции в инфраструктура, които да станат част от четвъртия конгресен пакет мерки срещу епидемията, цитирайки възможността, която ниските лихви представят, пише The Wall Street Journal.

"Лихвените проценти за САЩ са нула, това е времето да подготвим чаканата от десетилетия инвестиция в инфраструктурата", написа той. "Тя трябва да бъде МНОГО ГОЛЯМА и СМЕЛА, два трилиона долара, както и да бъде концентрирана изцяло върху работните места и изграждането наново на някога великата инфраструктура в нашата страна".

Попитан как ще плати за плана, Тръмп заяви, че "ще заемем пари при нулева лихва".

Разделеният Конгрес вече успя да одобри три значими законопроекта, с които да помогне за справянето с пандемията: около $2 трлн. стимули, които включват чекове за домакинствата, спасителен пакет за авиолиниите и други индустрии и заеми и грантове за по-малки бизнеси, данъчни кредити и увеличение на помощите за безработица и храна, както и средства за здравните агенции и тестове за вируса.

Демократите и Тръмп отдавна имат обща цел за одобряването на значителни инвестиции в инфраструктура, но досега подобен план не можеше да бъде осъществен заради разлика в разбиранията как трябва да се плати за него.

Все пак, представители и на двете партии имат желание за подобна инвестиция. Говорителят Нанси Пелоси от демократите заяви неколкократно през последните дни, че иска следващият законопроект да включва инвестиции в инфраструктура, включително за разширяване на достъпа до интернет. Тя посочи, че подобни проекти създават заетост.

Засега обаче не е ясно какъв точно е планът на Тръмп и дали той ще се осъществи. Остава и въпросът дали демократите ще се откажат от идеята инвестицията да се осъществи чрез увеличаване на данъка върху бензина.