Американският президент Доналд Тръмп заплаши да извади САЩ от Световната търговска организация (СТО). "Ние ще излезем, ако това се наложи", каза Тръмп, говорейки през сътрудници на химическо предприятие на Royal Dutch Shell в Пенсилвания.

Президентът подчерта, че до неговото идване на власт САЩ са губили всички спорове в СТО, но сега Вашингтон печели повечето, отнесени до организацията нерешени въпроси, защото в СТО " знаят, че почвата под краката им не е много твърда".

По думите на Тръмп в СТО години наред са давали привилегии на такива страни като Китай и Индия, забравяйки за интересите на Америка.

Американският президент и по-рано е заплавал страната му да излезе от СТО, твърдейки, че организацията се отнася несправедливо към САЩ

През 2018 г. в интервю за Fox News той заяви, че Световната търговска организация е била "създадена за да носи изгода на всички, освен нас".

Трамп написа през юли тази година в Twitter: "Най-богатите държави в света твърдят, че са развиващи се страни, за да заобикалят правилата на СТО и да се печелят специално отношение". Президентът публикува и меморандум, в който заяви, че СТО отчаяно се нуждае от реформи".