Съединените американски щати планира нови сериозни санкции срещу Иран, давайки знак, че няма да намалят натиска - въпреки дипломатическите опити на Европа да потуши напрежението между Вашингтон и Техеран, пише The Wall Street Journal.

Администрацията на президента Доналд Тръмп засили икономическия натиск срщеу Техеран, след като държавният глава изтегли САЩ от ядрената сделка през май 2018 г., надявайки се накара Иран да се съгласи на още ограничения, свързани с обогатяването на урана и регионалните ѝ амбиции.

В последните седмици обаче Иран отвръща на удара. Вашингтон обвини страната за атаките срещу петролни танкери, а Техеран свали и американски дрон.

Вашингтон иска да накаже Анкара със сурови санкции заради покупката на руските S-400

Вашингтон иска да накаже Анкара със сурови санкции заради покупката на руските S-400

Американските власти обмислят 3 пакета ограничения за южната ни съседка

В своята кампания САЩ в крайна сметка иска да свали износа на петрол от Иран до нула. Въведени бяха и санкции срещу индустриално-металния сектор, както и срещу една от най-големите петрохимически компании в страната. Техеран се надяваше да изплаши Тръмп, смятайки, че президентът на САЩ се опасява толкова много от директна война, че ще забави въвеждането на нови санкции и в крайна сметка ще бъде готов за компромис по ядрената сделка.

Но решенията на Тръмп показва, че той по-скоро смята, че икономическият натиск ще върне Иран на масата за преговори без да създаде конфликт.

Очаква се на срещата на Г20 френският президент Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел да предупредят Тръмп срещу засилване на натиска. Самият той подчерта този уикенд, че е готов да преговаря с Техеран.

Засега не е ясно какво точно ще включват новите санкции. Единият вариант е наказателно действие срещу банки и застрахователи - ход, който ще ограничи паричния поток към страната. Другият включва ограничения срещу производителите на потребителски стоки.

Иран е свил наполовина износа са петрол след затягането на санкциите през май

Иран е свил наполовина износа са петрол след затягането на санкциите през май

Експортът на държавата е насочен основно към Азия