Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обсъжда три пакета санкции, с които да "накаже" Турция за решението ѝ да закупи руската противоракетна система S-400, твърдят запознати пред Bloomberg.

Според източниците готвените от Вашингтон ограничения ще бъдат сериозен удар върху вече разклатената турска икономика.

Към момента една от трите идеи, която има превес, е да бъдат наложени санкции на няколко крючови турски компании, опериращи в сектора на отбраната. Рестрикциите срещу тях ще бъдат въведени на база на акт, който засяга компаниите, партниращи си с Русия.

При такова действие за тези компании на практика ще бъде невъзможно да купуват компоненти от американските производители в сектора на отбраната, както и да провадат свои на пазара в Щатите.

Ердоган: Турция няма намерение да се отказва от покупката на S-400

Ердоган: Турция няма намерение да се отказва от покупката на S-400

Но е отворена и към оферта за американската система Patriot

Източниците твърдят, че ограниченията за южната ни съседка може да влязат в сила през юли. Окончателното решение няма да бъде взето преди срещата на Г-20 в Япония през следващата седмица, където Доналд Тръмп вероятно ще има разговор с турския си колега Реджеп Ердоган.

Тази информация се появява като доказателство за нарастващото напрежение между съюзниците в НАТО САЩ и Турция. В центъра на конфликта е решението на Анкара да закупи системата S-400 от Русия.

Дебатът между двете държави достигна нов етап с възможността а изключването на южната ни съседка от програмата за изтребителите F-35. Страната доставя някои от ключовите компоненти за самолетите, произвеждани от Lockheed Martin. Заедно с това се очакваше Турция да закупи за своите ВВС нови изтребители F-35.

В резултат на сигналите за готвените санкции срещу Турция валутата на страната записа нов спад. Лирата се сви с 1,5% по време на ранната търговия в сряда.

Какво рискува Турция, ако купи руските S-400?

Какво рискува Турция, ако купи руските S-400?

Лирата ще пострада