Анкара няма намерение да се отказва от сделката с Русия за военната противоракетна система S-400 въпреки натискът от страна на САЩ. Това съобщава турската новинарска агенция Anadolou, цитирайки президента Реджеп Ердоган.

"Има споразумение. Ние имаме решителност за него. Не може да се прави крачка назад", е заявил държавният глава пред репортери в Истанбул.

От Вашингтон заплашват със санкции Турция, ако страната осъществи сделката за закупуването на S-400. Американските власти посочват, че руската система не може да се сравнява с тези на НАТО.

Също така те предупреждават, че с придобиването на S-400 Турция ще даде достъп на Москва до чувствителни разузнавателни данни на алианса.

Какво рискува Турция, ако купи руските S-400?

Какво рискува Турция, ако купи руските S-400?

Лирата ще пострада

От друга страна Ердоган посочва, че Анкара е правила няколко неуспешни опита за закупуването на американската система Patriot, добавяйки, че подобна възможност може да бъде обмислена отново при "положителна оферта от страна на Щатите, както са направили от Русия".

Междувременно през миналата седмица от Bloomberg писаха, че Иран също се е обърнал към Русия с готовност да закупи противоракетната система. От Кремъл обаче са отказали подобна сделка, заради риска от предизвикването на нови по-сериозни сътресения в Близкия Изток.

Русия отказала на Иран да ѝ продаде S-400

Русия отказала на Иран да ѝ продаде S-400

От Москва се опасявали, че това може да доведе до ново ескалиране на напрежението в Близкия Изток