Русия е отхвърлила искане на Иран за закупуване на противоракетната система S-400 заради риска подобна сделка да породи още по-сериозни сътресения в Близкия Изток. Това твърдят източници от Кремъл пред Bloomberg.

Предложението е било отправено по време на посещението на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф в Москва в началото на май, но то е било отхвърлено от президента Владимир Путин, твърдят запознати.

От руското външно министерство са отказали коментар по твърденията. Bloomberg не са успели да се свържат с иранските институции, тъй като четвъртък и петък са неработни дни в страната.

Какво рискува Турция, ако купи руските S-400?

Какво рискува Турция, ако купи руските S-400?

Лирата ще пострада

Продажбите на системата S-400 в Близкия Изток е тема, породила доста полемики. Турция, която е членка на НАТО и съюзник на САЩ, рискува да ѝ бъдат наложени санкции от администрацията на президента Доналд Тръмп заради плановете си да се сдобие с нея.

Реакцията на Русия на искането на Иран отразява деликатното равновесие на силите в Персийския залив, където Техеран са изправени срещу Щатите и техните съюзници от региона.

През този месец Доналд Тръмп даде разрешение за изпращане на още американски войници в региона след покачване на напрежението там и обвиненията срещу Иран за нападения срещу саудитски нефтени съоръжения.

Междувременно още през 2015 година Кремъл беше срещу въвеждането на санкции срещу Техеран.

САЩ: Турция има две седмици да избере между F-35 и руската S-400

САЩ: Турция има две седмици да избере между F-35 и руската S-400

От Щатите смятат това да бъде последното предложение към Анкара