Турция подготвя нов закон, обхващащ криптоактивите. Чрез него страната ще опита да убеди международния орган за борба с престъпността да я извади от "сивия списък" на Г-7 за държавите, които не са предприели достатъчно действия за предотвратяване на прането на пари и финансирането на тероризма, съобщава Reuters.

Т. нар. специалната група за финансови действия - FATF, понижи рейтинга на Турция, като страната влезе в "сивия списък" през 2021 година.

Великобритания ще регулира крипто индустрията с официално законодателство

Великобритания ще регулира крипто индустрията с официално законодателство

Рестрикциите идват

Турският министър на финансите Мехмет Шимшек заяви пред местните медии, че "докладът на FATF е установил, че Турция напълно отговаря на всички 40 стандарта на надзорния орган, с изключение на един".

"Единственият оставащ въпрос в рамките на техническото съответствие е работата, свързана с криптоактивите", заяви Шимшек.

Снимка 553198

Източник: iStock

Турция попадна под прицела на FATF с цел защита на световната финансова система още през 2019 година. Тогава организацията алармира за сериозни недостатъци, включително за необходимостта от подобряване на мерките за замразяване на активи, свързани с тероризъм и разпространение на оръжия за масово унищожение.

Според турските власти единственият нерешен въпрос за техническо съответствие днес е свързан с крипто активите, чрез които понякога могат да се финансират терористи.

Новото законодателство ще дефинира ясно доставчиците на крипто активи като обмен на криптовалута.

Водещи крипто компании са обвинени в измами за $1 милиард

Водещи крипто компании са обвинени в измами за $1 милиард

Поредното дело, след краха на FTX