Поредно дело за измами на пазара на криптовалути след срива на FTX и последвалият процес срещу основателя на криптоборсата Сам Банкман-Фрайд. Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс обвини трима основни играчи в крипто индустрията в измамна схема за $1 милиард, съобщава BBC.

Сред сочените за участници в схемата е криптоборсата Gemini, която e oснована от братята близнаци Тайлър и Камерън Уинкълвос. Те станаха известни с делото си срещу Марк Зукърбърг, в което го обвиняват, че е откраднал от тях идеята за Facebook. Завършилите "Харвард" близнаци, се считат и за първите милиардери от биткоин.

Binance - най-голямата крипто компания в света, която се разпада

Binance - най-голямата крипто компания в света, която се разпада

"Империята се разклаща"?

Според обвинението, основаната от тях криптоборса Gemini, заедно с Genesis Capital и Digital Currency Group (компанията майка на Genesis) са прикривали тежкото си финансово състояние с фалшиви доклади и по този начин са заблудили стотици хиляди инвеститори с обещания за нисък риск и висока възвръщаемост по програма Gemini Earn.

Снимка 594978

Източник: iStock

Програмата "Earn", разработена съвместно между Genesis и Gemini trust, обещава на инвеститорите до 8% доходност, ако те вложат криптовалутата си в Genesis.

Компанията обаче изпадна в затруднено положение след срива на FTX миналия ноември, а според обвиненията Gemini е скрила рисковете от инвеститорите.

Твърди се, че Gemini е обещавала на инвеститорите висока възвръщаемост стигаща до 8% , ако вложат крипто в Genesis, но е скрила от тях загуби от над $ 1млрд. след срива на FTX миналия ноември.

Тогава Gemini и Genesis бяха сред пряко засегнатите от фалита на Сам Банкман-Фрийд, но според прокурорите, компаниите са скрили това от инвеститорите. .

Digital Currency Group и Gemini ще оспорят исковете.

"Честността и почтеността винаги са били мои ръководни принципи", казва основателят на DCG Бари Силбърт, цитиран от "Би Би Си.

Спроед него обвиненията "безпочвени".

Според обвинението обаче, някои висши служители са били достатъчно притесни, за да изтеглят собствените си средства.

"Тези компании за криптовалута излъгаха инвеститорите и се опитаха да скрият повече от $1 милиард загуби и инвеститорите от средната класа пострадаха в резултат на това", заяви главният прокурор.

Тя разказва, че сред жертвите на предполагаемата измама е 73-годишна пенсионерка, която е сред 232 000 инвеститори в Gemini.

Сътресенията около Gemini и обвиненията в измама са поредните след срива на FTX в края на миналата година. Ефектът от срива на криптоборсата още отеква на крипто пазара, а основателят на борсата Сам Банкман-Фриад е подсъдим по 7 обвинения за финансови измами.

Ново обвинение: Сам Банкман-Фрайд се е опитал да подкупи китайски служители с поне $40 милиона

Ново обвинение: Основателят на фалиралата FTX се е опитал да подкупи китайски служители с поне $40 милиона

Причината - отключване на замразени сметки