Откакто борсата за криптовалути FTX се срина, крипто светът сякаш принадлежи на най-голямата борса днес - Binance. По-малко от година след краха на FTX обаче, Binance е тази, която е в беда, пише The Wall Street Journal.  Под заплаха от принудителни действия от страна на американските власти, империята на Binance днес се тресе, коментират крипто експерти.

През последните три месеца повече от дузина висши ръководители напуснаха компанията. Освен това, борсата уволни най-малко 1500 служители само тази година, като причина за това беше да намали разходите и да се подготви за очакван спад в бизнеса. И така, днес доминиращата позиция на Binance намалява все повече и повече.

Понастоящем Binance управлява около половината от всички сделки, при които криптовалутите се купуват и продават директно. Това е спад от около 70%, според данни на Kaiko.

Криптоборсата Binance си тръгва от Русия - на кого продава бизнеса си

Криптоборсата Binance си тръгва от Русия - на кого продава бизнеса си

Условия по сделката

"Всяка битка е ситуация "на живот и смърт"

Към днешна дата всяка една битка на крипто борсата е в ситуация "да умреш или не" и "единственото нещо, което може да ни победи, сме самите ние", пише съоснователят на Binance в съобщение до своите служители, цитирано от WSJ.

"Печелили сме безброй пъти, трябва да спечелим и този път."

Снимка 594978

Източник: iStock

Съдбата на Binance навярно ще има огрпомни последици за цялата криптоиндустрия, защото крипто борсата е наистина огромна. Според експерти от сектора, в случай на разпад други борси ще заемат празнината. В краткосрочен план обаче, ликвидността на пазара може да се изпари, което от своя страна ще доведе до рязко понижение на цената на токените.

Visa и Mastercard спират сътрудничеството си с криптоборсата Binance

Visa и Mastercard спират сътрудничеството си с криптоборсата Binance

Картовите партньорства приключват

Разследването

На този фон Министерството на правосъдието на САЩ е провело дългогодишно разследване, което може да доведе до наказателни обвинения за Binance, както и до милиарди долари глоби. Binance е изправена и пред съдебно дело, заведено от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ - SEC, което твърди, че съоснователите на крипто борсата са работили незаконно в САЩ и са злоупотребявали със средствата на свои клиенти.

От компанията са признавали за различни минали грешки, но твърдят, че парите на клиентите им са в безопасност. Казват, че са ангажирани и с мисията да спазват правилата.

Какво обаче би се случило с криптоиндустрията ако Binance наистина се "разтопи", ако наистина изчезне? Наистина е трудно да си го представим в количествено измерение, тъй като борсата е отговрна за насърчаването на наистина огромно количество иновации и растеж.

13 тежки US обвинения срещу Binance

13 тежки US обвинения срещу Binance

Комисията по ценните книжа и борсите твърди, че платформата застрашава парите на вложителите