Изключително сериозни обвинения повдигна американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) срещу най-голямата борса за криптоактиви в света - Binance. Според регулатора платформата продава нерегистрирани ценни книжа на клиенти в САЩ и освен това начинът ѝ на работа дава възможност за злоупотреби със средствата на потребителите.

От Binance видяха в това атака срещу целия криптосектор - и то дошла след опити за диалог със SEC.

Вече има и първи странични ефекти - близо 800 млн. долара бяха изтеглени от платформата в рамките на часове.

Контекст: Основаната през 2017 г. Binance е водещо име в света на виртуалните валути и blockchain, като през платформата минават по поне една четвърт от всички операции с крипто всеки ден. Компанията, създадена от канадския гражданин от китайски произход Чангпенг Жао (CZ), днес е не само борса - предлага инвестиционни продукти, собствен токен, академия, програма за подпомагане на стартъпи и т.н.

Активите на американците в Binance са застрашени - ето защо

Активите на американците в Binance са застрашени - ето защо

Крипто борсата е изправена пред сериозна заплаха

На фона на ред други фалити в криптосектора, най-знаковият от които е този на големия ѝ конкурент FTX, Binance има чести сблъсъци с регулаторите в различни държави. Американският бизнес беше отделен в отделна платформа - Binance.US, която днес е под контрола на дружества, които официално не са свързани с Binance.

С нея вече се занимават още Министерството на правосъдието на САЩ и Комисията за търговия със стокови фючърси.

Какво твърди SEC: Комисията по ценните книжа и борсите е завела над дузина дела срещу Binance след разследване, според което "Жао и Binance тайно са контролирали Binance.US". Това им е позволявало да отклоняват активите на потребителите "както намерят за добре", включително към дружество, което също е свързано с Жао - Sigma Chain. То на свой ред изкуствено е увеличавало обема на сделките на Binance.US, пишат още от SEC.

Забрана грози Binance в САЩ

Забрана грози Binance в САЩ

Борсата е обвинена в предлагане на нерегистрирани крипто деривати и ред други нарушения

В официалното съобщение се твърди, че милиарди долари са отивали и към друго контролирано от CZ юридическо лице - Merit Peak Limited. Припомняме, един от големите проблеми, установени при FTX, беше именно изтичането на парите на потребителите към инвестиционната компания на създателя на борсата.

Освен това, според обявеното от регулатора, големи американски клиенти са получавали инструкции как да достъпят забранената за територията на САЩ глобална платформа на Binance.

Binance спира преводите в щатски долари

Най-голямата борса за криптовалути спира преводите в щатски долари

Причината не е посочена

"Жао и Binance са заблуждавали инвеститорите относно контрола на риска и са опорочавали данните са обемите на търговия, като същевременно активно са прикривали кой управлява платформата, манипулативната търговия на свързания с тях маркетмейкър и дори къде и при кого се съхраняват средствата на инвеститорите и криптоактивите. Те се опитваха да заобиколят американските закони за ценните книжа, като обявяваха фиктивни контроли, които пренебрегваха зад кулисите, за да могат да задържат високостойностни американски клиенти на своите платформи. Обществеността трябва да се пази от инвестиране на трудно спечелените си активи с или на тези незаконни платформи", заяви председателят на SEC Гари Генслър.

Според комисията Binance и Binance.US са натрупали приходи от най-малко 11,6 млрд. долара от юли 2017 г. до момента от дейности, за които не притежават регистрация. Те са свързани с токена на Binance BNB, стейбълкойна BUSD, продуктите Simple Earn и BNB Vault и др.

Какво твърди Binance: В позиция на компанията, изпратена до Money.bg, се подчертава, че решението на SEC да заведе съдебни дела идва след като "активно сме си сътрудничили с разследващите от SEC и участвахме в дискусии на добра воля с цел разрешаването на разследваните въпроси".

Колко стабилна е Binance в действителност?

Колко стабилна е Binance в действителност?

Общите изходящи потоци вероятно са били от $6 милиарда до $8 милиарда

"Действията на Комисията по ценните книжа и борсите изглеждат като прибързан опит да се използват за правна основа действията на други регулатори - а инвеститорите не изглежда да са сред приоритетите на SEC. Заради своите мащаби и глобална видимост, Binance се превърна в лесна мишена на кръстосания огън на американските регулатори", пишат още от компанията.

Те се оплакват, че по-рано през тази година са били уведомени за започнала процедура от страна на SEC без допълнителни подробности за нея, а едва през миналата седмица регулаторът е изискал допълнителни документи и материали, свързани с въпроси, които не са били разследвани по-рано.

От Binance са категорични, че BNB и BUSD не са ценни книжа и затова обвиненията в тази посока са безпочвени. Отбелязани са и големите инвестиции по линия на предотвратяване на злоупотреби в платформата: "Преструктурирахме организацията и персонала си, усъвършенствахме системите си и установихме нов индустриален стандарт за съответствие. Също така систематично работихме за създаване на най-добрите в класа си програми, включително инвестиране в най-модерните технологии и квалифицирани експерти от индустрията в областите, от които се нуждаем, включително сигурността и съответствието. Само през последните две години сме похарчили 80 млн. долара за външни партньори в областта на съответствието".

Разследват Binance за незаконни плащания за над $10 милиарда

Разследват най-голямата борса за криптовалути в света за незаконни плащания за над $10 милиарда

Заподозрени са топ мениджъри, включително главният изпълнителен директор Чангпенг Джао

В позицията категорично се отхвърля нуждата от налагането на обезпечителни мерки: "Активите на потребителите на Binance.US са в безопасност, всякакви инсинуации в обратната посока са безотговорни, опасни за инвеститорите и представляват злоупотреба със съдебната процедура". Затова и предупреждават, че действията на регулатора може да доведат до "поредица от негативни ефекти" за потребителите и индустрията.

Какво ново: Първите ефекти от офанзивата на SEC вече са налице. Според компанията Nansen инвеститорите са изтеглили около 780 млн. долара от Binance в рамките на последните 24 часа. Binance.US отчита отлив на около 13 млн. долара.

Какво следва: Съдебната процедура ще е с решаващо значение за съдбата на Binance.US, но и на глобалния бизнес на Binance - формулировката на обвиненията на SEC дава възможност за мерки срещу цялата империя на CZ.

Както отбелязва "Ройтерс" в свой коментар, регулаторният натиск е само единият голям проблем на централизираните криптоплатформи - другият е че след измами, скандали и шумни съдебни процеси, вече голям процент от оставащите инвеститори в сектора са с типичния профил на криптоентусиастите. А те предпочитат децентрализираните решения. Не е изненадващо и че Binance отчита сериозно намаляване на пазарния си дял през последните месеци.