Министерството на правосъдието на САЩ разследва най-голямата борса за криптовалути в света - Binance, съобщава Reuters. Американските прокурори подозират компанията в пране на пари, нерегламентирани плащания и нарушения на наказателни санкции, твърдят четири независими източника пред световната агенция.

Говорител на Binance заяви пред Business Insider, че "би било неуместно да се коментират въпроси, с които се занимава министерството на правосъдието на САЩ".

Според разгласената информация борсата за криптовалути е обработила над $10 милиарда незаконни плащания тази година и се е опитала да "избяга" от регулаторите. Криптогигантът оспорва обвиненията.

На фона на уволненията на технологични гиганти, Binance наема персонал

На фона на уволненията на технологични гиганти, най-голямата борса за криптовалута в света наема персонал

Компанията иска да има 8000 служители до края на тази година

От крипто борсата заявиха пред Reuters, че имат "едни от най-високите стандарти в криптоиндустрията" и се стремят да "подобрят още повече откриването на незаконна крипто дейност на тяхната платформа.

Съобщава се, че разследването от Министерството на правосъдието е започнало през 2018 година и е насочено към спазването от страна на Binance на законите на САЩ срещу прането на пари.

"Най-малко половин дузина федерални прокурори, участващи в разследването, смятат, че вече събраните доказателства срещу крипто борсата са достатъчни за повдигането на наказателни обвинения срещу отделни ръководители, включително срещу основателя на Binance Чангпенг Джао", твърдят пред Reuters двама от източниците.

Към момента не са взети окончателни решения за повдигането на обвинителни актове срещу борсата за криптовалути и нейните топ изпълнителни директори.

Крипто хаос:  Binance се отказа от сделката за закупуване на съперника си FTX

Крипто хаос: Binance се отказа от сделката за закупуване на съперника си FTX

Заради "неправилно управлявани клиентски средства", открити при прегледа на счетоводните книги на FTX