Правителството на Великобритания потвърди окончателните си предложения за регулиране на криптоактивите в страната, в това число и намерението си за първи път да въведе редица дейности с криптоактиви в регулаторния периметър на финансовите услуги. Дейности като кредитиране и търговия с криптовалути ще попаднат в обсега на Органа за финансово поведение (FCA), съобщават властите на Острова, цитирани от CNBC.

"Великобритания остава ангажирана със създаването на регулаторна среда, в която фирмите могат да правят иновации, като същевременно е изключително важно да се поддържа финансова стабилност и ясни регулаторни стандарти, така че хората да могат да използват новите технологии както надеждно, така и безопасно".

В изявление, придружаващо документа, министърът на финансите Андрю Грифит заяви, че е много доволен да представи "тези окончателни предложения за регулиране на криптоактивите в Обединеното кралство".

Крипто като хазарт: Великобритания иска еднакви регулации, Брюксел предприема други действия

Крипто като хазарт: Великобритания иска еднакви регулации, Брюксел предприема други действия

ЕС вече одобри първите в света регулации за крипто сектора

"Финализираната рамка би означавала, че Обединеното кралство е очевидният избор за стартиране и мащабиране на бизнес с криптоактиви", подчерта Грифит.

През юни Европейският съюз започна да прилага първия в света цялостен набор от правила за пазарите на криптовалути, за да създаде регулаторна сигурност в страните членки. От своя страна, британският проект предвижда поетапно въвеждане на регулация, като законодателството за стабилни монети, обезпечени с фиат, ще бъде въведено още в началото на 2024 година.

Снимка 602950

Източник: iStock

В своя публикация в социалната мрежа Facebook от Министерството на финансите в страната написаха, че имат за цел да превърнат Великобритания в "световен лидер в технологиите и иновациите за криптоактиви, но заедно с това да имат стабилен регулаторен режим, който освен държавата и потребители ще защитава интересите и на крипто индустрията."

Пълното прилагане на правилата ще бъде ускорено, за да се внесе яснота в сектора, като подзаконовите актове ще бъдат внесени в парламента през следващата година. Понастоящем крипто компаниите са изправени пред изисквания само да имат предпазни мерки срещу пране на пари, въпреки че Великобритания въведе правила за маркетинга на криптоактиви този месец.

Цената на Биткойн достигна рекордни нива

Цената на Биткойн достигна рекордни нива

Цената на криптовалутата мина $34 000 за първи път от 2022 година