Цената на най-голямата криптовалута в света - Биткойн, премина границата от $34 000. Това се слува за първи път от май 2022 година, съобщава CNBC. Към 15:10 ч. българско време цената достига $34 642.

"Истинският катализатор за растежа на биткойна са късите продажби, най-вече на офшорни борси. Не смятам, че някой е очаквал нивата, които сега виждаме", коментира Райън Расмусен от Bitwise Asset Management.

Биткойн получи и правна подкрепа, след като съд отсъди в полза на мениджъра на крипто активи Grayscale в битката му с Комисията по ценни книжа и борси на САЩ да превърне своя Биткойн фонд Grayscale Bitcoin Trust - GBTC в борсово търгуван фонд - ETF.

За забележително кратък период от време криптовалутата демонстрира забележителни ценови скокове, изстрелвайки се от $32 000 до връх от около $34 260, преди да направи лека корекция. 

Правителството на САЩ държи $5,5 милиарда в биткойн

Правителството на САЩ държи $5,5 милиарда в биткойн

Това прави САЩ един от най-големите биткойн притежатели в света

В перспектива, ако Биткойн запази инерцията си, той е изправен пред забележителни нива на съпротива около $36 000, с потенциал за още по-високи стойнос в диапазона между $42 000 и $48 000.

На този фон втората криптовалута - Етер, достига най-високото си ниво от месец август и се продава за $1849.

Правителството на САЩ държи $5,5 милиарда в Биткойн

Правителството на САЩ притежава Биткойн на стойност милиарди долари. От решението му дали ще реши да ги задържи или продаде, до голяма степен ще зависи цената на криптовалутата. Според публични документи Вашингтон е иззел над 200 000 токена от киберпрестъпници от 2020 година насам, според крипто компанията 21.co., цитирана от Business Insider.

Притежанията на властите възлизат на $5,5 милиарда, по сметки на анализатори, което прави САЩ един от най-големите Биткойн държатели в света.

Токените са конфискувани от онлайн черния пазар Silk Road, основателя му Джеймс Джонг и хората, които хакнаха борсата Bitfinex през 2016 година. Те съставляват голяма част от Биткойн притежанията на правителството, според данните на 21.co.

Преди време правителството смяташе да разпродаде дяловете си чрез търг след приключване на съответните съдебни процедури и след това да използва парите, за да възстанови разходите на жертвите.

Вашингтон и преди е правил това. Така например през март бяха продадени 9861 конфискувани биткойни чрез Coinbase и след това раздаде компенсации на стойност $300 000 на Bitfinex през юли, според Wall Street Journal.