Правителството на САЩ притежава биткойн на стойност милиарди долари. От решението му дали ще реши да ги задържи или продаде, до голяма степен ще зависи цената на криптовалутата.

Според публични документи Вашингтон е иззел над 200 000 токена от киберпрестъпници от 2020 г. насам, според крипто компанията 21.co., цитирана от Business Insider.

Притежанията на властите възлизат на 5,5 милиарда долара, по сметки на анализатори, което прави САЩ един от най-големите биткойн държатели в света.

Токените са конфискувани от онлайн черния пазар Silk Road, основателя му Джеймс Джонг и хората, които хакнаха борсата Bitfinex през 2016 г., Те съставляват голяма част от биткойн притежанията на правителството, според данните на 21.co.

Преди време правителството смяташе да разпродаде дяловете си чрез търг след приключване на съответните съдебни процедури и след това да използва парите, за да възстанови разходите на жертвите.

Вашингтон и преди е правил това. Така например през март бяха продадени 9861 конфискувани биткойни чрез Coinbase и след това раздаде компенсации на стойност $300 000 на Bitfinex през юли, според Wall Street Journal.

Продажбите на правителството вероятно биха могли да променят цената на най-големия токен в света според общата пазарна капитализация.

През 2022 г. цените на криптовалутите се понижиха. Една от причините се оказа агресивното повишаване на лихвените проценти на Фед и колапсът на високо реномирани компании като FTX, което охлади върху ентусиазма на инвеститорите за сектора.

Биткойн се срина под $20 000 и едва се възстанови, въпреки нарастването на рисковите активи тази година, като токенът се търгува в диапазон между 26 000 и 31 000 долара от средата на март.