Европейските лидери не са в настроение да последват Съединените американски щати и също да заплашат Пекин с търговски санкции заради затягащата се примка около Хонконг, пише европейското бюро на Politico. Въпреки растящото напрежение около бившата британска колония, германският канцлер Ангела Меркел, най-влиятелният политик в Европа, иска да постигне инвестиционно споразумение с Китай тази година.

В четвъртък парламентът в Китай гласува 2 878 на 1 въвеждането на закон за национална сигурност в Хонконг, което създаде притеснение, че Пекин ще ограничи автономията на територията, осигурена от принципа "една страна, две системи", въведен след края на британското управление през 1997 г. През последните дни по улиците на Хонконг отново излязоха продемократични протестиращи.

САЩ, Канада, Австралия и Великобритания осъдиха хода на Китай, описвайки Хонконг като "бастион на свободата". Лондон обмисля да дава гражданство на жителите на острова, ако Пекин затегне примката.

И докато американският президент Доналд Тръмп обеща да реагира ясно, а държавният секретар Майк Помпео постави под съмнение преференциалния търговски статут на Хонконг, ЕС "изрази безпокойство".

Дипломат №1 на съюза Жозеп Борел заяви, че е "дълбоко обезпокоен" относно хода на Пекин. Преди той твърдеше, че за Брюксел автономията на Хонконг е изключително важна, но тази седмица посочи, че не мисли, че "санкции срещу Китай биха били решение на нашите проблеми". Меркел също заяви, че ЕС, най-големият търговски блок в света, трябва да запази "конструктивен" диалог.

В петък министрите на външните работи се събират, за да измислят обща позиция по въпроса, но търговски санкции изобщо не са в дневния ред.

Ключовият въпрос е дали хода на Китай ще натежи над инвестиционното споразумение на ЕС с Китай, което Германия иска да подпише до края на годината. Старши дипломат казва, че ситуацията в Хонконг може да промени правилата на играта, а върховенството на закона в града със 7 млн души, който е и централа на много европейски инвеститори в региона, да изчезне.

Германия иска сделката между ЕС и Китай да бъде подписана в Лайпциг през септември. Но според Михаел Клаус, посланик на Германия в ЕС и бивш посланик в Китай, споразумението бе в опасност и преди хода на Пекин, като основният проблем е достъпът до пазарите в Поднебесната империя за европейски компании.

Йорг Вутке, президент на Европейската търговска камара в Пекин, предупреди, че събитията в Хонконг ще подкопаят дипломатическите отношения. "Това много сериозно може да засегне продължаващите преговори между ЕС и Китай по редица критично важни области, включително споразумението за инвестиции и по общи въпроси, като климатичните промени", смята той.

За европейците обаче ще е изключително трудно да предприемат смелата стъпка да се откажат от споразумението. Представителите на ЕС, които преговарят по сделката, нямат в мандата си въпроси по защита на правата на човека в Хонконг. Европейските депутати обаче могат да променят това.Високопоставен представител на ЕС все пак отбелязва, че законът за сигурността сам по себе си може да направи инвестициите далеч по-малко привлекателни, тъй като правната система на Хонконг е един от най-важните моменти за европейските инвеститори.

За Хонконг възможността европейските инвестиции да бъдат изтеглени би бил огромен проблем. Градът е третата най-популярна дестинация за преки чуждестранни инвестиции от Европейския съюз през 2017 г. Голяма част от средствата след това стигат до Китай. Около половината от общо 2 200 европейски компании в Хонконг използват града и за регионална централа.

ЕС е вторият най-голям търговски партньор на Хонконг, след Китай. Двустранната търговия възлиза на €13,97 млрд. през 2019 г.