Възможно е НАТО да изпрати в Латвия над 40 000 войници, които да пазят страната от евентуална руска офанзива. Това бяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с президента на Латвия Егилс Левитс, пише латвийското издание Delfi.

Шефът на Алианса направи въпросното изказване, докато е говорил за това дали Северноатлантическият алианс е готов да разгледа възможността за увеличаване на присъствието си в Латвия, предвид събитията от последните седмици и нарастващото напрежение по външната граница на ЕС.

Русия губи по $30 милиарда годишно след анексацията на Крим

Русия губи по $30 милиарда годишно след анексацията на Крим

Според изчисленията на руската централна банка загубите от 2014 г. насам възлизат на $320 милиарда

Столтенберг подчерта, че НАТО значително e увеличило присъствието си в последно време, което се е наложило заради агресивното отношение на Русия към Украйна и анексирането на Крим през 2014-а година, както и срещу по-нататъшни провокации от страна на Русия, насочени към дестабилизиране на ситуацията в Източна Украйна и подкрепа на сепаратистите в региона на Донбас.

"Бойни групи са разположени в балтийските държави и Полша. Засилихме присъствието си както в морето, така и във въздуха", заяви генералният секретар на НАТО.

Той подчерта, че за да се предотврати всяка възможна конфронтация, непрекъснато се анализира необходимостта от активиране и промяна на присъствието на военни сили.

Латвийската столица Рига е домакин на извънредна среща на външните министри на страните-членки на НАТО, на която присъства и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Основната причина за срещата е струпването на руска армия близо до Украйна и мигрантската криза на източния фланг на алианса, подхранвана от Беларус.

Ще погълне ли Русия Беларус?

Ще погълне ли Русия Беларус?

Минск и Москва се договориха за засилена икономическа интеграция. Това ли е решителната стъпка към окончателното поглъщане на Беларус от Русия?