Считано от днес руският гигант "Газпром" прекратява транзита на гориво за Унгария през Украйна. Това съобщават руските медии, цитирайки пресслужбата на украинския оператор ГТС. Газът за Унгария ще преминава през "Турски поток" - по газопреносната система на България и Сърбия. А това се дължи на нови споразумения, договорени в края на септември тази година. Разбира се, това никак не се харесва на Украйна.

Генералният директор на украинския газов оператор - Сергей Макогон, заяви, че "Киев никога не е нарушавал задълженията си към Будапеща - от десетилетия насам". Той подчерта още, че украинският маршрут е икономически изгоден, защото е най-краткият път за доставки за Унгария. Всичко останало е просто политика.

"Газпром" не смята да "спасява" Европа от студа безплатно

"Газпром" не смята да "спасява" Европа от студа безплатно

Цената на газа в Европа отново се доближава до психологическата граница от 1000 долара

Макогон обвини "Газпром" в монополизиране на газови маршрути и призова за прекратяване на "укрепването на доминиращото положение на един играч, който чрез действията си крие едни очевидно политически цели на фона на шокиращото покачване на цените на газа в цяла Европа".

Така или иначе, договорът между "Газпром" и унгарската компания MVM CEEnergy влезе в действие. В съответствие с него Будапеща ще получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно през следващите 15 години чрез т. нар. "Турски поток" и газопреносните системи на Югоизточна Европа - 3,5 милиарда през Сърбия и 1 милиард през Австрия.

В Киев това споразумение беше наречено "удар от страна на Будапеща". Украйна възнамерява да се обърне към Европейската комисия с искане за проверка на сделката за съответствие с европейското енергийно законодателство. Унгарските власти от своя страна считат реакцията на Украйна за намеса във вътрешните им работи.

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Евродепутатите обвиняват компанията в "пазарни манипулации и изнудване"