"Сикрет Сървис" не може да си позволи да плаща на стотици агенти, които да охраняват президента на САЩ Доналд Тръмп и голямото му семейство.

Това остава ясно от доклад на службата, ангажирана с охраната на държавни глави, чуждестранни посланици и техните семейства, намиращи се в Щатите.

Повече от 1000 агенти вече са достигнали определените на федерално ниво тавани за заплати и извънреден труд, които им се полагат за цялата година, съобщи пред USA Today директорът на службата Рандолф "Текс" Алис.

"Президентът има голямо семейство, а нашите отговорности са определени от закона. Не мога да променя това. Няма как да проявя никаква гъвкавост", заяви Алис.

Откак встъпи в длъжност като държавен глава, Тръмп пътува почти всеки уикенд до своите имоти в Ню Джърси, Вирджиния и Флорида, както и в чужбина. А неговите пораснали деца също се нуждаят от охрана по време на техните бизнес пътувания и ваканции.

Общо 42 души от администрацията на Тръмп са охранявани, от които 18 са членове на семейството му. За сравнение при предишния президент Барак Обама "Сикрет Сървис" охраняваше 31 души.

Ако продължава със същото темпо на пътуване, Тръмп ще надмине за година пътните разходи, които Обама похарчи за осем.

През юни "Сикрет Сървис" облекчи изискванията си за наемане на служители, като Алис обяви план за наемането на още 3000 души през следващите години.

"Мисля, че между това и факта, че той има по-голямо семейство, това ще добави допълнителен стрес към работата на организацията. Наясно сме с това", заяви Алис тогава, добавяйки, че е преразпределил наличните ресурси според нуждите.

Ръководителят на охранителната служба се срещна с конгресмени, за да обсъдят планираното повишение на заплатите на служителите му - от 160 хил. долара на 187 хил. долара годишно. То ще важи поне за първия мандат на Тръмп.

Но дори увеличението да стане факт, около 130 агенти няма да могат да получат заплащане за стотиците изработени часове.

През април CNN съобщи, че пътуването на Тръмп до частния му клуб във Флорида е струвало повече от очакваните 20 млн. долара за първите 80 дни от мандата му, а само за година настоящият президент е на път да надмине пътните разходи за осемте години на бившия президент Барак Обама.

В последните 2 години Тръмп остро критикуваше Обама за пътуванията му, плащани от американските данъкоплатци и призоваваше за намаляване на разходите на правителствените агенции.