Между 95 и 99% от купувачите на жилищни имоти у нас, предпочитат да направят поне един оглед на живо. Онлайн-сделките обаче не са нещо ново за България.

"Такъв вид сделки се случваха най-много по времето на инвазията на английските граждани в периода между 2005 и 2009 година", заяви председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев, цитиран от БНР.

По думите му дигитализацията навлиза с пълна сила в почти всички сфери на обществения и икономически живот, включително и на пазара на имоти. Особено в условията на пандемия, когато все повече потребители предпочитат да сключват сделките за покупко-продажба на имот, изцяло в онлайн пространството. Тази тенденция се наблюдава в много от големите и развити държави.

"В България сме все още консервативни по отношение на извършването на сделките онлайн", казва той.

Пандемията беше катализатор за много от фирмите на имотния пазар за да се развият технологично. Все по-разпространени стават виртуални и видео-огледи и отдалечено подписване чрез квалифициран електронен подпис.

За да е всичко изрядно обаче, е необходима регулация на имотния пазар, според Добромир Ганев. Такава в България все още няма, въпреки многократните опити на сдружението "Недвижими имоти" да бъде прокарана.