Завръщането на чуждестранните купувачи, проектите за реконструкция и очакванията за разширения на метрото, се разглеждат като основните движещи сили зад покачването на офертните цени през 2022 г. за недвижими имоти в Атина, пише в. Ekathimerini.

Друг фактор е усилието на много гърци да изпреварят кривата при закупуването на имоти, преди лихвите да се покачат до непосилно ниво.

Според данните за индекса на цените на гръцкия уебсайт за реклами на имоти Spitogatos се наблюдава голямо увеличение в квартали като Метс и Калимармаро (стадион Панатенаик- легендарният дом на Олимпийските игри) в центъра на Атина, като средната офертна цена вече достига 3240 евро на квадратен метър, което е повишение с почти 22% спрямо 2021 г.

Стадион Панатенаик

Източник: iStock Images

Стадион Панатенаик

Предстоящото преустройство и разширяване на линиите на метрото в околностите допринесоха за още по-голямо увеличение на средните офертни цени.

Показателно е, че в сравнение с 2021 г. има впечатляващо увеличение на продажните цени на недвижимите имоти в Метс (+22%), Илисия (+21%) и Гуди (+20%).

Най-скъпите райони в центъра са историческият център и Колонаки, а най-високи са цените в южното крайбрежно предградие Вулиагмени, където средната офертна цена се е повишила с 19% миналата година до 5933 евро/кв.м.

Охлаждане след жега: Сделките с имоти в големите градове тръгнаха надолу, но не съвсем

Охлаждане след жега: Сделките с имоти в големите градове тръгнаха надолу, но не съвсем

Покупко-продажбите на тримесечна база растат, но на годишна намалят

Чужденците предпочитат имоти в центъра на Атина и особено в близост до туристически атракции, като се стремят да ги експлоатират чрез краткосрочни наеми или дългосрочни договори.

Нещо повече, броят на дигиталните номади, които наемат имот за няколко месеца в годината, непрекъснато нараства.

Чуждите инвеститори също избират райони в южните предградия, очаквайки бъдещи капиталови печалби от развитието на Атинската Ривиера, с акцент върху Елинико.

На национално ниво средното увеличение на офертните продажни цени през 2022 г. е 7,2% на годишна база, докато през четвъртото тримесечие на същата годишното увеличение възлиза на 8%.

Българи масово инвестират в имоти в Северна Гърция

Българи масово инвестират в имоти в Северна Гърция

Това показват данните на брокери

Данните на Централната банка на страната показаха, че през първите девет месеца на 2022 г. чуждестранните инвеститори са пласирали общо 1,27 млрд. евро капитал, което се равнява на 60% увеличение спрямо същия период на 2021 г.

По същество темпът на чуждестранните инвестиции в пазара на недвижими имоти се върна на нивото, на което беше преди пандемията и дори се очаква да го надмине.