България не 31-о място по ръст на цените на жилищата, сочи проучване сред 56 държави в световен мащаб на консултантската компания Knight Frank. Данните за третото тримесечие на 2021 година показват ръст от над 9% в номинално изражение на годишна база. Според справка с класацията за второто тримесечие, страната ни пада с 6 места (от 25-о).

В класацията първа се нарежда съседката ни Турция, която оглавява листата за пореден път. Цените на жилищата там са нараснали с над 35% през третото тримесечие на годишна база.

Не само у нас, но и в глобален мащаб, цените на жилищата продължават да вървят нагоре. Едно средностатистическо жилище е увеличило цената си с цели 9,4% за посочения период, пише в доклада на Knight Frank.

54 от всички 56 държави, включени в проучването, отбелязват ръст на цените на жилищата. Единствено Малайзия (-0,7%) и Мароко (-2,3%) са изключение от тенденцията.

Топ пет в класацията с най-висок ръст при цените се допълва от Южна Корея, където ръстът достига 26,4%, Нова Зеландия (22%), Швеция (20,3%), Австралия (18,9%).

Сред съседите ни Гърция се нарежда на 35-о място с ръст на цените на жилищата от 8% на годишна база, а Румъния е на 49-о място с ръст от малко над 3%.

Далеч след България се нареждат страни като Италия, Испания, Финландия и Белгия, където ръстът на цените на жилищата за периода е под 8%.

Достигнаха ли пик цените?

Според доклада вече има признаци, че темпът на растеж може да е достигнал връх в някои части на света.

В 18 от държавите в изследването се наблюдава успокояване на годишния темп на растеж между юни и септември миналата година. Сред тях са Нова Зеландия и САЩ, както и Обединеното Кралство. Сред факторите са охлаждането са промените в данъчното облагане и опасенията за все по-голямата достъпност на жилищата.

Експертите прогнозират, че през 2022 г. бумът в пазара на имоти ще продължава, освен ако не бъде възпрепятстван от други варианти на вируса.