Общината в Берлин е придобила обратно 670 апартамента на историческата улица "Карл Маркс" от частен собственик след десетилетия на приватизация на жилищата в германската столица, пише The Guardian.

Грандиозният булевард, развит през 50-те години на миналия век, бе престижен проект за социалистическата Източна Германия. Той се разпростира от центъра на града до район Фридрихсхайн на изток. Булевардът се оказва и първа линия в борбата срещу джентифрикацията и повишаващите се цени на имотите. Тя избухна миналия ноември, когато компанията за управление на имоти Predac съобщи, че има намерение да прехвърли апартаментите на най-голямата пропърти компания в Берлин Deutsche Wohnen.

Снимка 434344

Източник: iStock

Изплашени от потенциално повишение на наемите, жителите се организираха в протестни маршове и поставиха транспаранти на балконите си, настоявайки общината да блокира продажбата.

След месеци на правни спорове, общината потвърди в понеделник, че три блока, в които има над 670 апартамента, ще бъдат придобити от общинската Gewobag.

Макар че цената на продажбата не бе обявена, изчисленията сочат, че тя е между €90 милиона и €100 милиона. Кметът на града посочи, че ходът е показателен за стратегията на общината за придобиване на жилищата, продадени на частни инвеститори през 90-те години на миналия век, след като през последните години наемите скочиха драстично. "Берлинчани трябва да могат да продължат да живеят в града", казва Михаел Мюлер. "Затова нашето намерение бе и още е да купуваме апартаменти, когато можем, за да успее Берлин да си върне контрол върху пазара на имоти".

Кризата с наемите в германската столица избухна в началото на годината, когато група граждани поискаха национализация на апартаментите, които частни компании управляват. В последните седмици стана ясно, че Берлин обмисля мораториум върху цената на жилищата за 5-годишен период, с което градската управа се надяваше да потуши недоволството.

Берлин налага 5-годишен мораториум на наемите, за да се спаси от исканията за национализация

Берлин налага 5-годишен мораториум на наемите, за да се спаси от исканията за национализация

Мярката на социалдемократическото управление обаче няма да реши дългосрочно проблема