Икономическата криза, причинена от коронавируса принуди много собственици да продават цели разработени бизнеси. В големи сайтовe за обяви има стотици подобни предложения. Заведенията за хранене, кафенета, билярдните клубове, пицариите и фитнесите са сред най-често продаваните бизнеси, пише БНР.

Повечето от собствениците продават помещенията заедно с обзавеждането и разрешителните. Подобни обяви има най-вече в столицата и зимните курорти, но по Черноморието.

Само в един от сайтовете за продажби се се откриват 15 такива предложения от Варна, сочи проверката на БНР.

Сред обявените за продажба са не само квартални кафенета и ресторанти, но и големи нощни клубове и заведения, включително и такива, които се намират в района на морската гара във Варна.

Разработена пекарна в централната част на града например се продава за малко над 18 хиляди лева. Подобна е цената за работещ бар в квартал "Чайка", като помещението се продава заедно с цялото оборудване.

Доста повече ще ви струва, ако искате да се захванете с продажба и монтаж на охранителна техника. Бизнес за монтаж на охранителна техника се продава за 240 хиляди лева. Според обявата от Варна той е доста печеливш.

Вероятна причина за множеството обяви е това, че доста от собствениците имат кредити и задължения, които не могат да обслужват и затова са предприемат стъпки за продажба, коментира ресторантьорът Михаил Янакиев, според когото първите месеци на годината са най-трудни за бизнеса.

Според Емил Коларов от Сдружението на заведенията, много от по-големите и разработени бизнеси все пак успяват да оцелеят, макар и с големи трудности, но по-малки не могат да се справят и собствениците предпочитат да продават всичко. Някои от тях са обмисляли протести, но на този етап вместо да протестират са решили просто да продават.

"Представители на бизнеса са скептични за резултата от евентуални протести и за това предпочитат да се отърват от ресторанта или кафенето, което в момента трупа само задължения", каза Коларов.