Компанията „Газпромстрой" купи около 102 хиляди квадратни метра площи в комплекса „Mirax Плаза" за $650 млн., съобщава вестник Комерсант. „Газпромстрой" е станал собственост на 71 хил.кв.м. офиси и хиляда и петстотин места за паркиране. Това е най-голямата сделка на руския пазар на офис - недвижими имоти и втори подобен рекорд на „Газпромстрой" за две седмици.

Очаква се площите да се препродават или дават под наем на строителни или нефтогазови фирми, а част ще се използва за щаб - квартира на компанията. По-рано, на 20 март, стана известно, че компанията е придобила в „Mirax Плаза" 31 хиляди квадратни метра, плащайки за тях $200 млн. тоест рекордните $ 6,5 хил. за квадратен метър при ориентировъчна себестойност 2500 долара за метър.

До тогава ценовият рекорд принадлежеше на ВТБ, като банката купи през 2005 част от площите в кулата „Федерация" на същата Mirax Group, плащайки за всеки квадратен метър по 4 хиляди долара.

За всичките купени 133 хил.кв.м. „Газпромстрой" е похарчил $850 млн., което връща до голяма степен инвестициите, направени в проекта „Mirax Плаза". Комплексът, който по-рано носеше името Международен център, е бил придобит от компанията Mirax през есента на 2006 година за 200 милиона долара. В състава му влизат две кули и два корпуса. Общата площ на „Mirax Плаза", строителството на която ще завърши през 2012, е 368 хил.кв.м., 120 хиляди от които ще бъдат разположени под земята.