Германия е напът да изпревари Великобритания и да се превърне в най-активния имотен пазар в Европа, след като гладните за доходност инвеститори залагат, че традиционният двигател на растежа в региона ще се изправи бързо след макроикономическите трудности, пише Bloomberg.

Инвеститорите са наляли €49,4 милиарда в търговски площи в Германия през десетте месеца до края на октомври, изпреварвайки солидно изхарчените €35,1 милиарда на Острова, сочат данни на брокера Savills Plc. Така Германия може да изпревари Великобритания за първи път от десетилетие.

Германският имотен пазар се развива добре, въпреки че икономиката едва избегна рецесия през третото тримесечие. Купувачите са отчаяни за доходност в свят на отрицателни лихви и са все по-склонни да купуват сгради с потенциал за повишаване на доходите от наеми.

"В момента търсенето е силно, макар всички проучвания да показват, че икономическият растеж се забавя", казва Герт Валтенбауер, главен изпълнителен директор на KGAL Gmbh & Co. "Нямаме усещането, че трябва да сме притеснени, трябва да гледаме дългосрочно".

Неочаквано Германия избегна рецесия

Неочаквано Германия избегна рецесия

Най-голямата европейска икономика записа минимална експанзия от 0,1 процента

Великобритания, водена от Лондон, отдавна е столицата на сделките с търговски имоти в Европа, привличайки лъвския пай от международните инвестиции. Но сделките там намаляват заради политическата несигурност около излизането на страната от Европейския съюз. Това помога на Германия, която е популярна със своята стабилност и ликвиден пазар.

Но не само Brexit е причина за разместването на върха. Икономическите фундаменти на Германия привличат инвеститори от цял свят. Освен това на пазара там има ограничено предлагане. "В Германия строителството не може да настигне търсенето в почти всички големи градове, особено когато се отнася до офисите", казва Маркус Лемли, главен изпълнителен директор на Savills в страната.