Германия неочаквано избегна първата си рецесия от шест години насам, попарвайки и надеждите, че Берлин ще въведе фискални стимули, пише Bloomberg.

Изненадващата експанзия не променя факта, че най-голямата икономика в Европа преминава през тежък период, който превърна традиционният двигател на растежа в еврозоната в източник на слабост. Търговското напрежение, по-слабият растеж и спадът в автомобилния сектор доведоха до най-тежкия срив в производството от десетилетие.

През третото тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт на Германия нараства с 0,1 процента, благодарение на потребителски и правителствени разходи. Износът и строителството също записват увеличение, докато инвестициите в оборудване намаляват. Свиването през второто тримесечие - което създаде спекулации за рецесия - бе ревизирано до 0,2 процента от 0,1 процента.

В последните седмици има знаци, че икономиката на страната може би вече премина през най-лошия си период и го остави зад гърба си. Подобряват се настроенията сред инвеститорите, а увереността на бизнеса се стабилизира. Трудният период обаче не е приключил, след като почти всички индикатори са на многогодишни дъна, а прогнозите за 2019 и 2020 г. са за растеж в рамките на 1 процент.

Световната икономика също остава под натиск. В четвъртък стана ясно, че растежът в Китай отново се забавя, заедно с производството, инвестициите и потреблението. В Япония експанзията рязко се охлажда през третото тримесечие.

Германия няма да е единствената държава, от която Лагард може да иска увеличени разходи

Германия няма да е единствената държава, от която Лагард може да иска увеличени разходи

Изхабяването на монетарната политика и забавянето на икономиката кара ЕЦБ да настоява за фискални стимули