Пазарът на ипотечните кредити в Русия изисква сериозно внимание от страна на Централната банка на страната, предават руските медии. Причина за това е, че се наблюдава много рязко увеличение на ипотечните кредити. А това може да доведе до сериозен имотен балон, пред какъвто в момента е изправена цяла Европа, включително България, а и огромна част от света.

Сметната палата на Руската федерация пусна изявление, в което предупреждава за все по-високите и непазарни цени на недвижимите имоти в страната.А той е вследствие именно на бума на ипотечни заеми.

"Трябва да се отбележи, че пазарът на ипотеки изисква наистина сериозното внимание от страна на регулатора, тъй като рязкото увеличение на ипотечните кредити и повишаването на цените на недвижимите имоти могат са предпоставка за финансов балон, който може сериозно да засегне стабилността на финансовия сектор и доходите на цялото население", подчертават от Сметната палата.

Имотен балон: Кои са най-застрашените жилищни пазари?

Имотен балон: Кои са най-застрашените жилищни пазари?

Фактори като рекордно ниските лихви, безпрецедентните фискални стимули, спестяванията по време на блокадата са в основата на нажежените цени

Активността на участниците на руския имотен пазар през 2020-а година се е увеличила в сравнение с 2019-а благодарение на мащабна програма за безвъзмездно кредитиране.

"В края на 2020-а година ипотечните кредити нарастват с 21%, надхвърляйки тези от 2019-а с около 20%. Този пазар възлиза на 9,5 трилиона рубли към 1 януари 2021-а година", допълва Сметната палата.

През 2020-а година в Русия са предоставени 1 713 000 ипотечни кредита за общо 4,3 трилиона рубли, което е повече от 2019-а година както в количествено (+ 35%), така и в парично изражение (+ 51%).

Нажеженият жилищен пазар на Швейцария върви към имотен балон

Нажеженият жилищен пазар на Швейцария върви към имотен балон

Цената на жилища нараства с най-сериозния темп от осем години

Така както се случи в цяла Европа, увеличеното, дори паническо търсене на имоти по време на пандемията е довело до увеличение на цените на жилищата в Русия. На първичния пазар увеличението е с 12%, а на вторичния пазар - с 9,5%.

В рамките на антикризисните мерки руското правителство стартира програма за преференциални ипотечни кредити със ставка до 6,5% през пролетта на миналата година. Това предизвика огромен бум на ипотечните заеми, който съответно и логично доведе до покачване на цените на имотите. А това допринася за прегряването на пазара в редица региони на страната.

Към момента програмата за преференциални ипотечни кредити е обявена до 1 юли 2022-ра година, но със значителна промяна в условията: можете да закупите жилище в нова сграда с лихва по кредита до 7% годишно. Максималната сума на ипотечния заем за всички региони обаче е 3 милиона рубли. За сравнение, преди това той беше в размер на 6 милиона рубли, а в Москва, Московска област, Санкт Петербург и Ленинградска област беше 12 милиона рубли.

БНБ ограничава кредитирането заради бума на ипотечни заеми

БНБ ограничава кредитирането заради бума на ипотечни заеми

Притесненията за имотен балон растат ежедневно