Българската народна банка предприе мерки за ограничаване на кредитирането. Те ще влязат в сила от 1 януари следващата година., става ясно от сайта на централната банка. Основната причина за промените е бумът на ипотечните заеми, който засилва опасенията за имотен балон.  Управителният съвет на централната банка е решил да увеличи нивото на т.нар. антицикличен капиталов буфер към кредитните рискови експозиции на банките от 0,5% на 1%.

Мярката на БНБ цели банките да имат достатъчно резерви да покрият загубите от заеми, които длъжниците не могат да погасяват. По правило буферът се увеличава, когато се налага да се "охлади" нездравословно бърз и голям ръст на кредитите.

Управителят на БНБ се нареди сред най-успешните гуверньори в света за 2021-а

Управителят на БНБ се нареди сред най-успешните гуверньори в света за 2021-а

Димитър Радев за втори път получава най-високия рейтинг в класацията на Global Finance

Наблюденията на Българската народна банка са, че кpeдитнaтa aĸтивнocт е прекомерна, като притесненията са най-вече за жилищнитe ĸpeдити.

"Haблюдaвaнитe тeмпoвe нa ĸpeдитeн pacтeж cъздaвaт пpeдпocтaвĸи зa yвeличeниe нa зaдлъжнялocттa и зa нaтpyпвaнe нa риcĸoвe, ĸoитo мoгaт дa ce пpoявят в нapacтвaнe нa oбeмa нa нeoбcлyжвaнитe ĸpeдити пpи eвeнтyaлeн cпaд нa иĸoнoмиката", посочва в мотивите си централната банка.

Търсенето на имоти в София нарасна с 37% за година. Ето кои са най-желаните квартали

Търсенето на имоти в София нарасна с 37% за година. Ето кои са най-желаните квартали

След първоначалния шок при появата на пандемията хората по-смело купуваха имоти

По последни данни за първите седем месеца на годината ръстът на новоотпуснатите кредити у нас е над 7% спрямо 2020-а, като за жилищните ипотеки увеличението е с над 15 на сто.

Увеличаване на ипотечното кредитиране при все по-намаляващи лихви е съпроводено и от непрекъснат ръст на цените на жилищата, основно в големите градове. Това е повод за опасения от пореден имотен балон след финансовата криза през 2008-2009-а година.

Цените на жилищата у нас годишно нарастват с около 7%, дори и през 2020-а, когато през второто тримесечие имотният пазар бе напърво замрял. За първите 6 месеца на тази година ръстът в цените на жилищата е 5%.

От 2015-а година се наблюдава тенденция за ускоряване на жилищното строителство и интересът към покупка на жилища. По-голямата активност идва и от промяната в нагласите за живот по време на пандемията. Степента на пренаселеност за ЕС е 17,2% към 2019 година.За второто тримесечие на 2021 г. в София са сключени 9736 сделки за всички видове имоти, което е 53% на годишна база.

Кои са факторите за повишаване на цените на имотите у нас?

Кои са факторите за повишаване на цените на имотите у нас?

За второто тримесечие на 2021 г. в София са сключени 9736 сделки за всички видове имоти, което е 53% на годишна база

Защо се увеличават цените на имотите у нас?

Предпоставките за увеличаване на цените са много. От една страна ниските лихви по депозитите стимулират потреблението. От друга страна голяма част от разходите за строителство на нови сгради и ремонт се качват - средно 15% е увеличението на стойността на разходите за строителство за целия ЕС. В добавка към това е страхът у много хора, свързан с продължаващата пандемия, който ги кара да инвестират в недвижимо имущество.