От 2015 година се наблюдава тенденция за ускоряване на жилищното строителство и интересът към покупка на жилища. Пазарът се възстановява от първата вълна на COVID у нас. По-голямата активност идва и от промяната в нагласите за живот по време на пандемията.  Степента на пренаселеност за ЕС е 17,2% към 2019 година. Тези тенденции очерта Свобода Коджаманова, мениджър "Жилищни площи" в Colliers България пред телевизия Bloomberg Bulgaria.

Защо се увеличават цените на имотите у нас?

"Предпоставките за увеличаване на цените са много. От една страна ниските лихви по депозитите стимулират потреблението. От друга страна голяма част от разходите за строителство на нови сгради и ремонт се качват - средно 15% е увеличението на стойността на разходите за строителство за целия ЕС", заяви тя.

За второто тримесечие на 2021 г. в София са сключени 9736 сделки за всички видове имоти, което е 53% ръст спрямо същия период на миналата година. В сравнение с второто тримесечие на 2019 г. ръстът е с 27%. Според Коджаманова обаче за високата активност от април до юни тази година влияние оказват и сделките с ново строителство, които са били на предварителен договор последните 1-2 години, но едва сега са финализирани с нотариален акт за покупко-продажба.

От 800 до 1200 евро на квадрат: Бум на имотните сделки в Созопол, Несебър и Поморие

От 800 до 1200 евро на квадрат: Бум на имотните сделки в Созопол, Несебър и Поморие

Основно купувачите са българи, работещи в чужбина

Цените на жилищата в ЦИЕ

Навсякъде се наблюдава повишение на цените. На някои пазари има определени специфики. Има пазари като Унгария, при които разрешение за строеж на нови имоти се дават много бързо и има голямо предлагане на ново строителство, за разлика от Чехия например. В Румъния също има голямо предлагане.

"Рекордни стойности са цените на имотите в Прага, които не са ново строителство, а вторичен пазар - започват на цени от 4600 евро на кв.м. Това е последвано от ръст на цените в Братислава и Будапеща. Това прави закупуването на имот не толкова атрактивно. Затова наемите са по-достъпни до потребителите."

В България, Румъния и Варшава, данните показват, че в момента е много по-изгодно да се закупи имот, отколкото да се излиза под наем, казва тя.

Тенденцията към повишаване на цените вероятно ще е в умерени темпове до края на годината.

"Купивачите са достатъчно информирани и взимат конкретното решение спрямо техните конкретни нужди, а не инвестират парите си от страх за инфлация или обезценяване."