Освен силния сезон по Черноморието този лято, сериозно се засилва интересът към покупки на имоти в курортните градчета.

Интересът е към ваканционния сектор, където инвестицията се прави с цел имотът да бъде ползван за почивка целогодишно. Предлаганите жилища в Созопол, вече са купени. Това коментира Диана Иванова, управител на агенция за недвижими имоти в Бургас пред БНР.

"Доста горещо е това лято и на пазара на недвижими имоти, както за цените, така и за сделките. Има голяма активност не само на пазара на градски имоти в Бургас".

Интересът е насочен към готови апартаменти, но и за всички проекти, които са в етап на строителство.

"Това, което е изключително интересно е, че във ваканционния сектор - в Созопол, в Несебър, в района на Поморие, при комуникация с нотариалните кантори там можем да кажем, че има бум на имотни сделки", заяви тя.

По думите й при определянето на цените на жилищата се взема предвид дали апартаментът или сградата са готови, ако е ново строителство. От значение е и в какъв район са. За ваканционни имоти от затворен тип в комплекс, е важно нивото на поддръжка, обслужване и управление на имота.

"Това, което най-много се котира e в диапазона от 800 до 1200 евро за квадратен метър. Има и сделки на по-високи цени, както и по-изгодни. Малки апартаменти в не особено добре поддържани комплекси. Тази изгодност , която виждат клиентите ги провокира да купят жилище и в такива комплекси".

Руснаците в момента са по-скоро в позицията на продавачи. Купувачите са ни основно българи, в редки случаи има и чужденци от Европейския съюз. Някои от българите живеят и работят в чужбина, но искат да инвестират парите в България. Това, което предпочитат клиентите е апартаментът да е завършен и да е с обзавеждане".

Според нея в момента има имоти на изгодни цени. Причината е, че те са от вторичния пазар, не са ново строителство, допълни Диана Иванова.