След краткотрайното затишие в сектора на имотите в първите месеци на пандемията у нас, пазарът бързо успя да се съвземе и вече ставаме свидетели на сериозно търсене.

Пазарът на недвижими имоти расте и в шестте най-големи града в страната, които заедно генерират 38% от всички сделки за полугодието. Това е с 2% повече на годишна база.

Не е изненадващо, че най-големия пазар - в София, ръстът на сделките е 23,4% до 16 419 броя. Това полугодие се се определя като най-силното за брокерите от 2009 г. насам, пише БНР.

След първоначалния шок при появата на пандемията хората по-смело купуваха имоти. Парцели за строителство и къщи около града са много търсени и повечето са изкупени. В същото време продължава търсенето на апартаменти в града, особено такива, които са на комуникативна локация в добре устроени квартали.

В София ръстът на пазара на имоти е около 37% в сравнение с миналата година.

Най-търсени са южните и източните райони - "Борово", "Манастирски ливади", "Красно село", "Хладилника", "Хиподрума", а също така "Кръстова вада", "Младост", "Изгрев", "Дианабад" и други.

Търсенето е във всички квартала. Купувачи, което са живели в "Надежда" или "Люлин", търсят за инвестиция имот в същия квартал". "Овча купел" също е доста привлекателен район и заради метрото, коментира пред БНР брокерът Анас Хамид.

Големите градове се разрастват още повече по време на пандемията. Костинброд, който е на 15 минути от метростанциите "Люлин" и "Сливница" е показателен. Това се дължи отчасти на желанието на хората да живеят по-близо до природата. Допълнителен фактор за това са и трудовите мигранти, които идват да работят в големия град и за по-евтино купуват имоти в периферните му селища.

Мигриращите към София купуват в Перник и там ръстът на сделките за полугодието е 23%, а в Ихтиман - почти 28%.

За българите инвестицията в недвижим имот е най-важната и когато може, прави първо нея. Алтернативните инвестиции като например в новите криптовалути, са следващите.

Още един фактор за инвестициите в имоти са добрите условия за ипотечни кредити, които все още имат банките.

Според експерта в сектора купувачите още се страхуват да купуват "на зелено", но са привлечени от изгодните цени. В съвсем начален етап цената може да е с до 20% по-изгодна, отколкото след Акт 16.

Заедно с нарастване на търсенето и цените се покачват. Цените на жилищата в България са се покачили със 7,5% на годишна база през второто тримесечие и с 5% на шестмесечна база, според доклад на консултантската компания Knight Frank сред 55 страни. Страната ни се нарежда на 25-о място в света по годишен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие.