Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев се нарежда сред най-добрите ръководители на централни банки в света за 2021 година. Заедно с 11 свои колеги той се нарежда сред отличените в класацията Central Banker Report Cards на специализираното издание Global Finance.

Радев присъства за втори път в тази класацията, като той беше отличен отново през 2019 година.

Гуверньорът попада в групата на централните банкери с рейтинг "A" на изданието. Със същия рейтинг са още шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, на Централната банка на Русия Елвира Набюлина, както и на тази на Чехия - Юри Руснок.

Сред останалите отличени са още ръководителите на финансовите институции в Бразилия, Канада, Чили, Чехия, Египет, Исландия, Кувейт и Мароко.

Класацията се издава всяка година от 1994 година насам, като в нея са наредени гуверньорите от 101 държави в света. Те се подреждат спрямо в шест отделни групи според рейтинга си от A до F. Те са подреждани спрямо различни критерии, като контрол на инфлацията, постигане на целеви растеж, стабилност на националната валута и лихвена политика.

"С пандемията, която продължава да се разширява в някои райони, позиционирането на инфлацията като тема на сериозни опасения, лидерите на централните банки в света са изправени пред редица затруднения, идващи от многобройни посоки", посочва издателят на Global Finance Джозеф Ярапуто.

"Годишното издание на Central Banker Report Cards показва кои лидери имат успешна финансова политика на фона на тези проблеми и кои изостават", допълва той.