Десетилетия наред управлението на входовете и взимането на важни решения става чрез общи събрания. Това са събития, които често отнемат време и водят до напрежение между съседите.

Но има ли изглед това да се промени и хората да бъдат улеснени? Министърът на електронното управление Божидар Божанов даде такива надежди по време на среща с граждани в квартал "Младост" в София.

Кипърски бизнесмен със спорно минало иска да строи нов квартал в София за €500 милиона
Обновена

Кипърски бизнесмен със спорно минало иска да строи нов квартал в София за €500 милиона

Изграждането на комплекса ще отнеме 8 години

По време на нея основателят на дигиталната платформа Beste за поддръжка и управление на жилищни и офис сгради Константин Иванов се обърна към министъра с въпроса как може да отпадне изискването всяко решение или гласуване във входа да трябва да завършва със събиране на подписи върху хартия.

Първият квартал с 3D принтирани къщи в САЩ ще бъде в Калифорния

Първият квартал с 3D принтирани къщи в САЩ ще бъде в Калифорния

Къщите ще са едноетажни с по три спални и две бани

Според министъра се работи в посока за интегриране на електронна идентификация "като уточни, че "условията за това ще варират в зависимост от целите". "Ще бъде предоставена тази услуга конкретно на ЗУЕС (Закон за управление на етажната собственост). Дори можем с нарочно изменение на закона да кажем, че това е валиден механизъм и доставчиците на такъв тип услуги го ползват безплатно. Това е частна услуга, но в крайна сметка целта е държавата да провери нещо", обясни Божанов.

Той добави, че когато тръгне обсъждането на Закона за електронна идентификация, могат да бъдат давани конкретни предложения.