Кипърски инвеститор планира да изгради нов жилищен квартал в покрайнините на София в близост до село Волуяк. Проектът включва изграждането на жилищни и офис сгради, както и на начално и средно училище, а очакваното вложение в него е над 500 милиона евро.

Основен инвеститор в комплекса "Велосити" е дружеството "Кадмос". Тя е собственик на 140 хектара площ, на която трябва да бъде изграден комплексът. Собственик на фирмата е предприемачът Теодорос Аристодему, който е главен изпълнителен директор на кипърската група ARISTO DEVELOPERS. Последната е сред водещите компании в строителството в Кипър, както и сред големите собственици на имоти там.

В българското дружество "Кадмос" участие има друга кипърска компания - Amity Designs Limited, като нейн директор е отново Теодорос Аристодему. Според търговския регистър фирмата е с капитал от над 105 милиона лева, а като дейност е посочено строителство на сгради.

Според информация, представена от инвеститора, изграждането на "Велосити" ще отнеме 8 години, а вложенията досега възлизат на 55 милиона евро. Към момента са закупени близо 140 хектара земя в границите на град София, с излаз на околовръстния път и Ломско шосе.

Българското дружество "Кадмос" предоставя земята и инвестицията за проектирането и изграждането на инфраструктурата.

В новия квартал жителите ще имат възможност да избират между няколко различни видове къщи и апартаменти. Къщите ще формират 2/3 от общата жилищна площ. Останалата 1/3 ще бъде заета от малки жилищни блокове.

В него ще бъдат изградени още детски градини, частно училище, здравни заведения, търговски, културен и спортен център, както и офис

"България е член на НАТО от 2004 година, а през 2007 година стана и член на ЕС. Страната беше на прага на голяма историческа промяна и имаше огромния потенциал за неимоверен икономически растеж. Към тази важна историко-политическа обстановка, като добавим предимствата като стратегическо географско положение - само на 3 часа път от всички основни дестинации в Европа, Русия и Средиземноморския регион и нейната политически стабилност, България се очерта като много атрактивна инвестиционна дестинация", посочва Аристодему.

"В периода от 2007 година досега аз инвестирах 55 милиона евро в земя, визирайки развитието на модерен тип предградие, което да бъде от висок строителен и екологичен стандарт, привличайки международната и българска общност", допълва той.

Теодорос Аристодему е известен предприемач в родината си. Освен основател на групата ARISTO DEVELOPERS, той е бил председател на Bank of Cyprus и член на Съвета на директорите в Cyprus Telecom Authority, както и на Cyprus Airways.

През 2015 година срещу Аристодему, съпругата му и още двама души, са повдигнати обвинения за измами с недвижими имоти. Съдебният спор е продължил поне до март 2019, за когато е било насрочено последното заседание по случая.

На 03 септември на редакционната поща на Money.bg бе изпратено пояснение от адв. Теодора Иванова, която представлява Аристодему и дружеството "Кадмос" ЕООД. В съобщението се уточнява, че с решение, влязло в сила на 18 март т.г., Върховният съд на Кипър е потвърдил оправдателна присъда по всички обвинения.