Първият квартал с изцяло 3D принтирани къщи ще бъде в Южна Калифорния. Компанията Palari Group планира да построи 15 еко 3D отпечатани къщи върху парцел земя от над 20 декара в курортния град Ранчо Мираж, който се намира близо до Палм Спрингс, пише CNN.

Къщите ще са едноетажни и с площ от 1450 квадратни метра. Планира се да се изградят от здрав, огнеустойчив, водоустойчив и устойчив на термити материал според основателят на Palari Group Базил Стар.

Къщите ще бъдат направени от модулни панели, които се отпечатват от компанията Mighty Buildings във фабрика в Оукланд и се сглобяват директно на строителната площадка, казва Стар.

3D принтирана къща в САЩ се продава за $300 хиляди

3D принтирана къща в САЩ се продава за $300 хиляди

Строежът на принтирани къщи е значително по-бърз и около 30% по-евтин

По думите на Стар компанията му се е фокусира 3D принтирани жилища, защото е по-икономично. "3D принтирането е революционен начин за изграждане на жилища, с който напълно се елиминират излишните отпадъци."

Жилищата ще са с по три спални и две бани, ще се предлагат с плувен басейн и ще имат начална цена от 595 000 долара. Ще се захранват със слънчева енергия.

Средната цена на жилище в Ранчо Мираж е 825 738 долара. Palari Group смята да завърши проекта до пролетта на 2021 година. Къщите ще могат да се сглобят едновременно с изграждането на пътищата, и инсталиране на комунални услуги на обектите.

Това не са първите по рода си къщи. Миналия месец компанията SQ4D пусна за продажба 3D принтирана къща в Ривърхед, Ню Йорк, с цена 299 999 долара.