Пазарът на бизнес имотите в САЩ отбеляза рязък спад по отношение на инвестициите през миналата година, като капиталовите потоци към пазара се сринаха с над 50% до най-ниското ниво от 2012 г.

През четвъртото тримесечие инвестициите в търговски имоти са намалели с 44% на годишна база до 81 милиарда долара. Според глобалния лидер в сферата на търговските имоти CBRE това довежда до общи инвестиции за цялата година от 348 милиарда долара, което е спад от 52% спрямо 2022 г. Цифрата е малко от 340 милиарда долара, регистрирани през 2012 г.

CBRE отчете спад от 91% на годишна база в преките инвестиции на компании за недвижими имоти през четвъртото тримесечие до 1,4 милиарда долара, като причина са нарастващите разходи за финансиране. Индивидуалните продажби на активи също се сриват с 36% до 68 милиарда долара, докато "пакетните" продажби на портфолио спаднаха с 45% до 12 милиарда долара.

Ню Йорк води с инвестиции от 33 милиарда долара, следван от Лос Анджелис с 30 милиарда долара, пише Business Insider.

Пазарът на имоти в САЩ е в балон, но цените няма да паднат скоро

Пазарът на имоти в САЩ е в балон, но цените няма да паднат скоро

Цените на жилищата са абсурдно високи, казват специалисти

Много изоставащ по отношение на обема на инвестициите е офис секторът в САЩ, в който бяха инвестирани само 14 милиарда долара през четвъртото тримесечие, което е спад от 33% спрямо същия период на 2022 г.

Нивата на незаетите офиси са достигнали 30-годишен връх от 18,6%. CBRE коментира, че цените на офисите са отбелязали 16% спад на годишна база.

Изпълнителният директор на инвестиционна компания Starwood Capital Бари Стърнлихт предупреди преди месец, че рецесията в офисите сектора ще доведе до загуба от 1 трилион долара, а други експерти по недвижими имоти прогнозираха, че може да отнеме години, докато пазарът възстанови стойността си отпреди пандемията. Изследователи от Capital Economics през миналия месец прогнозираха, че стойностите на офисите ще отбележат рязък спад от 20% тази година.

Едно от решенията е преустройството на офиси в жилищни имоти, въпреки че не всички сгради са подходящи за това. От 2021 г. насам обемът на преобразуването на офиси в жилища се е увеличил с 357%.