Съвсем очевидно е, че пазарът на жилища в САЩ не върви много добре в момента. Цените на жилищата са твърде високи, лихвите по ипотечните кредити са твърде високи, а наличните оферти са твърде малко - доста лоша комбинация за тези, които имат желание да продават или купуват ново жилище или и двете.

Това обаче не е нещо ново за бившият председател на Федералната корпорация за застраховане на депозитите Шийла Баир, която става свидетел на спукването на жилищния балон в средата на 2000-те години. Тогава пазарът на жилища се срива след години на ниски лихвени проценти, твърде разхлабени правила за кредитиране и спекулативно купуване на жилища, което надува цените на имотите.

През 2023 г. цените на жилищата са абсурдно високи, като средната цена е била 407 100 долара през август, докато през през август 2019 г. е била 278 200 долара, пише Business Insider. "Балонът е класически дисбаланс между търсене и предлагане", коментира Баир в интервю за CNN.

Най-големият жилищен пазар счупи нов рекорд: Стойността на недвижимите имоти стигна $52 трилиона

Най-големият жилищен пазар счупи нов рекорд: Стойността на недвижимите имоти стигна $52 трилиона

Спад от пандемията се оказа краткотраен и жилищният сектор се възстанови бързо тази година

Наскоро общата оценка на жилищния пазар на Америка достигна 52 трилиона долара и купувачите очакват цените на жилищата да продължат да растат.

И според Баир не се очаква цените на жилищата да паднат скоро, заради ограничените наличности. "Ако предлагането остане ограничено, увеличението на цените ще продължи известно време", смята тя.

Според данни на националната асоциация на брокерите през август е имало само 1,1 милиона непродадени жилища, което е с 14,1% по-малко от преди една година.

Още причина, заради която е малко вероятно цените да паднат скоро, е безмилостното покачване на доходността на облигациите, което изпрати лихвите по ипотечните кредити до най-високото ниво от повече от две десетилетия.

Високите лихвени проценти по ипотечните кредити плащат потенциалните продавачи. Така че, въпреки по-високите разходи за заеми, цените остават високи, защото предлагането на жилища е твърде малко, за да отговори на търсенето.

Въпреки, че смята, че жилищният пазар е в балон, Баир не вижда срив като през 2008 г. Този път собствениците на жилища имат повече капитал, отколкото в средата на 2000-те. "Виждам много по-малко спекулации на жилищния пазар днес, което е добре", коментира тя.