Пазарът на жилища в САЩ нарасна през последната година след временен спад в периода юли 2022 г. - януари 2023 г. След това по-високите ипотечни лихви доведоха до спад в общата стойност на жилищните имоти, на фона на нежеланието на потенциалните купувачи да инвестират в жилища. Този спад се оказа краткотраен и жилищният сектор се възстанови бързо и впечатляващо през 2023 г. Общата стойност на жилищния пазар в САЩ скочи с над 2,6 трилиона долара само за последната година. Общата стойност на жилищния пазар в САЩ е с 49% по-висока, отколкото преди пандемията. Това показват данни на Zillow. 

Една от причините за този растеж може да е ръстът от 1,3% на средната стойност на жилище в САЩ през последната година. Този скок беше предизвикан от новото строителство. Строителните предприемачи намалиха жилищния дефицит, а постоянният поток от нови жилища се появи на пазара през тази пролет и лятото.

Много собственици на жилища избират да запазят ниската си ипотечна лихва. Ето защо продажбите на нови жилища вероятно представляват по-голяма част от общите продажби на жилища. Строителите които се адаптират към нуждите на днешните купувачи на жилища - а именно по-малки, по-достъпни жилища.

С ръст на цените на жилищата от 44% от преди пандемията - това ли стана най-недостъпният жилищен пазар

С ръст на цените на жилищата от 44% от преди пандемията - това ли стана най-недостъпният жилищен пазар

Цените на жилищата ще се повишат с 6% през 2023 г. и със 7% като през 2024 г

В много части на страната остават пречки пред новото строителство. Четирите най-"ценни" зони са останали до голяма степен непроменени през последните пет години: Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско и Бостън. Нов участник, Маями и Вашингтон също са сред най-желаните зони.

От шестте пазара, на които жилищата са добави най-голяма стойност от началото на пандемията, четири са във Флорида: Тампа (+88,9%), Маями (+86,6%), Джаксънвил (+82,4%) и Орландо (+72,3%) .

Не е изненада, че Флорида изпревари Ню Йорк като щата с втория най-ценен жилищен пазар. Голямото нарастване на населението е една от причините за сериозното новото строителство във Флорида, а повишената конкуренция за съществуващи жилища помага за повишаване стойността на жилищата.

5 признака за това, че жилищният пазар в САЩ никога не е бил толкова недостъпен за американците, както сега

5 признака за това, че жилищният пазар в САЩ никога не е бил толкова недостъпен за американците, както сега

Вноската по жилищните кредити е с ръст от 13,9% в сравнение с миналата година

Калифорния е на първо място стойност над 10 трилиона долара на жилищния си пазар (20% от общия за страната). Флорида, Ню Йорк, Тексас и Ню Джърси допълват топ 5. Масачузетс, който беше петият най-ценен пазар на жилища в навечерието на пандемията, сега е на шесто място. Вашингтон падна от пето място преди година на седмо днес.