Постоянното ускоряване на разходите за жилища в САЩ на фона на постоянното вдигане на лихвите от Фед доведе до повишение на цените с 2,9% на годишна база през юни, спрямо годишното увеличение от 2,1% през предходния месец.

Цените вероятно ще се повишат още повече. Това се коментира от AEI - мозъчен тръст в доклад за индикаторите на жилищния пазар. Прогнозите са, че цените на жилищата ще се повишат с 4% през юли на годишна база. Цените на жилищата ще скочат с 6% през 2023 г. и със 7% през следващата 2024 г., според основния сценарий на AEI, цитиран от Business Insider.

Според AEI това до голяма степен се дължи на исторически ниското предлагане, охлаждането и в същото време на все още високия брой работни места, работата от вкъщи други фактори.

Купувачите на жилища вече са в най-недостъпния жилищен пазар в историята, според Асоциацията на ипотечните банкери. Цените са скочили с 44% от нивата преди пандемията, което означава, че над 75% от имотите на пазара сега са прекалено скъпи за средната класа. Това се казва в доклад на Националната асоциация на брокерите и Realtors.com, публикуван наскоро.

Какво се случва с  пазара на имоти в САЩ след 10 повишения на лихвите

Какво се случва с един от най-големите пазари на имоти в света след 10 повишения на лихвените проценти

Предполага се, че с повишаването на лихвените проценти, цените ще падат, но това не се случи

Високите лихви по ипотечните кредити вредят на купувачите с повишените цени на заемите. Те предизвикаха и дисбаланса между търсенето и предлагането на пазара, а от там и повишението на цените.

Експерти смятат, че достъпността няма да се подобри, докато лихвите по ипотечните кредити не паднат значително, а това вероятно няма да се случи скоро. Очаква се лихвите да паднат до едва 6% до края на годината, според заместник-главният икономист на Redfin. Други експерти твърдят, че лихвите ще трябва да паднат до около 5%, за да се увеличи предлагането, което да окаже натиск върху цените на жилищата.