Пазарът на имоти в САЩ все още е изненадващо горещ, въпреки че лихвите по ипотечните кредити достигнаха върхове, невижани от 20 години. Цените на жилищата остават упорито високи дори при лихвени проценти по ипотечните кредити, които са близо до пика си от две десетилетия. Търсенето и предлагането изпраща противоречиви сигнали за това какво следва.

Предполага се, че с повишаването на лихвените проценти, цените ще падат, но това не се случи, дори след 10 повишения на лихвите от Федералния резерв, които повлияха на лихвите по всички видове кредитни продукти, включително ипотеки.

И така експертите се обединяват около едно мнение що се отнася до жилищата и то е, че пазарът е останал изненадващо горещ, пише Business Insider.

Изглежда до тази ситуация е довел определен набор от обстоятелства, които са се развили в един по-изкривен постпандемичен свят. Много потенциални продавачи не обявяват жилища на пазара, което доведе до недостиг на имоти. Това не позволява на цените да падат, дори когато търсенето е по-малко, в резултат от по-високите лихви по ипотечните кредити.

Настоящите собственици на жилища са с вързани ръце

По-високите лихвени проценти не спират само купувачите - те плашат и продавачите да пуснат жилищата си на пазара. Дори ако продавачът е в състояние да продаде на висока цена, той ще трябва да се съобразява с пазара, докато търси своя нов дом. За много хора да оставят ипотека за под 3% и да сключат договор за ипотека с над 7% не е решение, дори ако получат голяма неочаквана печалба от продажбата на стария си имот.

Близо една четвърт от собствениците на жилища имат ипотечен лихвен процент под 3%.

Обикновено, когато търсенето пада, предлагането се увеличава и жилищата стават по-достъпни. Но и това не се случи през последната година. Обикновеният продавач едва ще може да привлече около три оферти за обявено жилище, според данни от Националната асоциация на брокерите NAR.

Според икономисти в Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти все още има повече купувачи, отколкото налични жилища.

Вълна от нови обяви за продажба на жилища може да "удари" пазара в САЩ, ако лихвите стигнат до едно определено ниво

Вълна от нови обяви за продажба на жилища може да "удари" пазара в САЩ, ако лихвите стигнат до едно определено ниво

Засега новите обяви за продажба на имоти са ограничени

Изненадващо е увеличението на продажбите на нови жилища

Може би най-изненадващото на жилищния пазар в САЩ е неотдавнашните увеличения на продажбите на нови жилища и новопостроените жилища. И двете са обнадеждаващи признаци, че активността на купувачите на жилища ще се възстанови, но дали?.

Въпреки че продажбите на имоти на вторичния пазар са намалели, продажбите на нови жилища са скочили с 20% на годишна база през май.

Що се отнася до започването на нови жилищни проекти има положителни знаци, че строителството се ускорява, след като бяха преодолени години на трудни проблеми с веригата на доставки след пандемията. Това е решаващо, защото би могло да облекчи недостига на жилища и да доведе до повече достъпност за купувачите. Теоретично цените на жилищата ще паднат или поне ще се стабилизират с повече предлагане.

Според някои икономисти лихвите по ипотечните кредити могат да останат над 6% до края на годината и да паднат до 5,6% през 2024 г., цените на жилищата през следващата година да се възстановят след охлаждане, съвпадащо с намаляващите лихви.