Вълна от нови обяви за продажба на жилиша може да "удари" пазара, ако лихвите по ипотечните кредити паднат до едно определено ниво, според изпълнителния директор на компанията, работеща в сектора Compass Робърт Рефкин.

Засега новите обяви за продажба на имоти са ограничени, защото 70% от собствениците на жилища са "заключени" в ипотечни лихви под 4%, коментира той пред CNBC. Мнозина се колебаят да продават според него.

"Проблемът, който виждаме, е, че трябва да имаме по-голямо предлагане. Това вероятно ще се случи, когато ипотечните лихви достигнат 5 - 5,5%. В този момент бих очаквал да има наводнение от нови обяви на пазара и ще се почувстваме лудостта на пандемията отново", заяви Рефкин.

Средната 30-годишна фиксирана ипотечна лихва беше 6,67% тази седмица, като все още е на 20-годишен връх.

Срив на покупките на имоти от чужденци в Турция. Каква е причината?

Срив на покупките на имоти от чужденци в наша съседка. Каква е причината?

Анталия се очертава като района с най-голям брой продадени жилища

Експертите не очакват лихвите по ипотечните кредити да се понижат значително в скоро време, защото цената на заемите на жилищния пазар се влияе от паричната политика на Федералния резерв.

Фед агресивно повишава лихвените проценти през последната година, за да се намали инфлацията, а наскоро предложените лихвени проценти може да станат още по-високи и да останат на високи нива, защото високите цени остават заплаха за икономиката.

Недостиг от 6,5 милиона жилища задушава пазара на имоти в САЩ

Недостиг от 6,5 милиона жилища задушава един от най-големите пазари на имоти в света

В резултат на повече от десетилетие на недостатъчен строеж на домове

Има 82% шанс Фед да повиши лихвените проценти с още 25 базисни пункта на следващата си политическа среща, според инструмента CME FedWatch.