В опит да се пребори с инфлацията, Федералният резерв започна цикъл на повишаване на лихвените проценти миналата година. 11 пъти бяха повишени лихвите от март 2022 г. насам, което помогна за повишаване на ипотечните лихви до върхове от поне две десетилетия. Скъпите разходи за заеми определено са тежест за купувачите на жилища, но това не е единствената причина - липсата на жилища също държи цените високи.

Имайки предвид двата факта, не чудно, че толкова много потенциални купувачи просто не могат да влязат на жилищния пазар.

Кои са признаците, които показва колко всъщност е недостъпен пазарът на имоти за американците сега? Даните са от Redfin, цитирани ит Business Insider:

  1. Вноската по жилищните кредити е с ръст от 13,9% в сравнение с миналата година

По данни от август- септември средната месечна вноска по ипотека е достигнала най-високата си стойност за всички времена от 2 632 долара.

Това е ръст от 13,9% в сравнение с преди една година. Това се случи, когато лихвите по ипотечните кредити достигнаха 7,25% тази седмица.

  2. Търсенето от страна на купувачи на жилища намалява с 9% годишно, според индекса на Redfin

Търсенето на купувачи на жилища е намаляло с 9% на годишна база. Мярката проследява сезонно коригирани данни за заявки за огледи и други услуги за закупуване на жилища. В сравнение с 2020, 2021 и 2022 г. индексът е в най-ниската си степен за това време на годината.

Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Жилищният пазар започна да се срива, след като Фед повиши лихвените проценти

  3. Активните обяви за жилища са намалели със 17% в сравнение с миналата година

Средният брой обяви за жилища за продажба се срина със 17% през периода август-септември, и тази мярка също остава под нивата, наблюдавани през предходните три години за това време от месеца.

От една страна това показва, че има недостига на жилища, който е проблем от години. Икономистите казват, че проблемите може да водят началото началото си от 2008 г., когато предприемачите построиха много жилища, които количество драстично изпревари търсенето.Темпът на жилищно строителство през следващото десетилетие падна под средната стойност.

  4.Новите обяви за жилища са намалели със 7% на годишна база

Средната продажна цена е нараснала с 3,9% в сравнение с миналата година

Цените на жилищата в Канада са толкова високи, че дори собствениците на имоти искат да видят спад

Цените на жилищата в един от най-големите пазари в света са толкова високи, че дори собствениците на имот искат да видят спад

Цената на жилище в страната се е увеличила средно с над два пъти през последното десетилетие

  5. Средната продажна цена се покачи с 3,9% в сравнение със същото време миналата година през септември до 376 250 долара

Според други данни - на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, публикувани миналия месец, цените на жилищата са отбелязали рекордно увеличение в повече от половината от имотния пазар на САЩ през последното тримесечие. Средната цена на еднофамилна къща се е увеличила с 53,8% в градовете.