Цените на имотите в един от най-големите пазари в света удариха такива върхове, че вече дори собствениците на жилища искат да видят спад в цените. Или поне така гласи проучване, което предполага, че някои собственици са готови да се откажат от част от своето богатство в името на това достъпността за другите да се подобри.

Близо 70% от анкетираните смята, че биха били доволни, ако видят спад на цените на жилищата, се казва в проучването, проведено от Nanos Research сред над 1 000 канадски граждани за Bloomberg News.

Що се отнася до въпроса как страната трябва да се справя с високите цени на имотите, предпочитаният вариант на канадците е да се построят повече домове, по-бързо, включително субсидирани от правителството. 12% пък твърдят, че най-добрият вариант е ограничаването на имиграцията.

"Проучването показва, че канадците смятат, че недвижимите имоти са надценени и мнозинството няма да имат проблем, ако цените на жилищата паднат", заяви социологът Ник Нанос.

Цените в Канада ще се покачат с 8,5% до края на 2023, въпреки вдигането на лихвите

Цените на втория най-голям пазар на имоти в света ще се покачат с 8,5% до края на 2023, въпреки вдигането на лихвите

Каква е причината?

Приблизително две трети от канадските домакинства притежават свой дом и констатациите изглежда противоречат на мъдростта, че собствениците на жилища искат само цените да се покачват.

Надценените имоти се превърнаха в политически проблем за премиера Джъстин Трюдо, а наемите на апартаментите скочиха и повишените лихви по ипотечните кредити направиха покупката на жилище още по-недостъпна за много млади хора.

Новият министър на жилищното строителство Шон Фрейзър зави неотдавна, че иска да подобри достъпността, без да намалява цените, въпреки че не е ясно как правителството ще осъществи тази идея.

Цената на жилище в Канада се е увеличила средно с над два пъти през последното десетилетие до 755 000 канадски долара (556 000 долара). В Торонто и Ванкувър вноските по ипотеката поглъщат по-голямата част от доходите на домакинствата, според икономисти от National Bank of Canada.

В 10 големи града ипотечните вноски изяждат около 59% от доходите на домакинствата, смята банката. Изчислението се основава на плащания по ипотечни кредити.

Повече нови жилища изглежда е най-популярното решение за анкетираните канадци в проучването на Nanos, като 23% смятат, че това е най-добрият начин за намаляване на разходите за жилища. Около 22% призовават за повече жилища, субсидирани от правителството, а 21% казват, че основен приоритет трябва да бъде намаляването на лихвите по ипотечните кредити.