Средната цена на жилищата в национален мащаб в един от най-големите пазари на жилища в света Канада ще нарасне с 8,5% до 821 454 долара до края на годината спрямо 757 100 долара през четвъртото тримесечие на 2022 г. Това са данните от националната брокерска компания Royal LePage от проучване на пазара, през юли, цитирано от Financial Post. Това е значително увеличение от 4,5% увеличение, прогнозирано от Royal LePage в проучването през април.

Прогнозата идва въпреки признаците, че продажбите и цените може да се охладят след последните повишения на лихвените проценти от Bank of Canada.

„Предишната прогноза беше преразгледана, заради голямата активност и поскъпването на цените през първата половина на годината“, заяви компанията.

През втората половина на 2023 г. Royal LePage очаква увеличението на цените да се забави или да нарасне „незначително“.

Според компанията продължаващият недостиг при предлагането и голямото търсене от страна означава, че натискът върху цените ще продължи да нараства.

Канадските жилищни пазари се сринаха в началото на 2023 г. Продажбите обаче скочиха, според данни на Канадската асоциация за недвижими имоти (CREA).

Това привлече вниманието на Bank of Canada и това беше една от мотивациите за решението й отново да повиши лихвите до 22-годишен връх от 5% на 12 юли, след изненадващо увеличение и през юни.

Какво се случва с  пазара на имоти в САЩ след 10 повишения на лихвите

Какво се случва с един от най-големите пазари на имоти в света след 10 повишения на лихвените проценти

Предполага се, че с повишаването на лихвените проценти, цените ще падат, но това не се случи

 Централната банка отбеляза, че икономиката се е представила „по-силно от очакваното, с по-голяма инерция в търсенето“, включително на жилищния пазар, който „е отбелязал известен подем“. 

Данните на CREA от юни показват, че възобновяването на повишенията на лихвите може да излее студена душ на пазарите след спад на цените с 2,7% през юни, в сравнение с май.

Въпреки това цените и продажбите във Ванкувър и Калгари продължават да растат миналия месец. Royal LePage смята, че пазарите ще се адаптират към "по-яростнатя" Bank of Canada.

„Въпреки решението на централната банка да започне отново да повишава лихвените проценти, много купувачи все още са искат да купуват“, заявява Фил Сопер, главен изпълнителен директор на Royal LePage. 

Освен това според проучването ръстът на цените на жилищата след корекцията, предизвикана от повишаването на лихвите миналата година, ще бъде добра новина за канадците, които са купили жилища в пика.

Сделките на пазара на недвижими имоти в Германия в определен сегмент се сринаха с 50%

Сделките на пазара на недвижими имоти в Германия в определен сегмент се сринаха с 50%

Това е най-ниското ниво от 2017 година насам

В началото на миналата година цените скочиха до най-високото ниво от 816 637 долара според CREA. След това паднаха с почти 30 на сто, след поредица от повишения на лихвените проценти от Bank of Canada.

Средната цена на жилище през второто тримесечие е само с 5,6% под пика, достигнат през първото тримесечие на годината.

Спад на сделките с имоти у нас през 2023-а и плавен спад на цените очакват експерти

Спад на сделките с имоти у нас през 2023-а и плавен спад на цените очакват експерти

Ръстът на цените до момента идва от това, че се търсят и купуват вече обзаведени имоти