Очаква се 2023 година да завърши със спад в сделките за покупка на жилища у нас. Това ще донесе и спад в цените, но с много бавни темпове. Ако тази година завърши, отчитайки спад в сделките, то охлаждането при цените може да се очаква през следващата или през 2025 година и ще зависи от много други фактори като търсене, инфлация, покачване на доходи, безработица и други. Това заяви Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на имотната агенция "Адрес недвижими имоти" пред Money.bg.

Спад на сделките в с имоти у нас се отчита през второто тримесечие на тази година с 10-15% в 4-те големи града. Увеличението на цените от началото на годината е с около 10%. Сделките за тристайни жилища представляват 39% от всички за периода, а тези за двустайни апартаменти - малко над 45%.

За сравнение 2021 г. и 2022 г. завършиха с ръстове в сделките. По данни на Евростат през 2021-а година този ръст е близо 40%.

Докато продажбите на жилища през 2022-а в ЕС се сриват, сделките през последните две години в България растат

Докато продажбите на жилища през 2022-а в ЕС се сриват, сделките през последните две години в България растат

Страната ни е в топ 5 по ръст на сделките през 2021 г. и 2021 г.

Тенденция у нас през последните 10 години е сделките в големите градове да намаляват с по-малък темп, отколкото тези в по-малките градове.

По отношение на ръста на цените при жилищата от "Адрес" отбелязват, че той не идва от поскъпване стойността на имотите, а по-скоро от това, че се увеличават продажбите на обзаведени и готови за "използване" имоти. Това се търси все по-често от купувачите и е една от причините за по-високите цени. "Търсят се обзаведени жилища, в които купувачите да не влагат време и средства за ремонт", коментира Тенекеджиева.

"Можем да кажем, че балансът между търсене и предлагане все още е устойчив. Купувачите обаче, за разлика от преди година, не са готови да вложат парите си в какъвто и да е имот. Те идват на огледи изключително информирани за пазара и се спират само на онези оферти, които отговарят в пълнота на нуждите им. Все по- малко склонни са да правят ремонт и дори да обзавеждат жилищата си - те искат да купят напълно завършен апартамент. Този тренд тепърва ще отсее от пазара по-гъвкавите продавачи", казва Гергана Тенекеджиева по време на дискусия за пазара на жилища.

На този фон от агенцията казват, че има нужда от още нови жилища и инвестициите на строителите няма да спрат. Старите жилища се обезлюдяват, населението в София се увеличава, има глад за по-големи жилища.

С какъв процент на самоучастие се купуват имотите?

По думите на финансовия консултант Стойне Василев най-предпочитано е покупката на имот да се осъществява с 20% самоучастие и 80% финансиране от банката. Експертът съветва не повече от 20% от доходите ни да отиват за вноска по кредита.

"Бих посъветвал хората, които искат да си купят имот, първо да се обърнат към банката, за да разберат какъв кредит биха могли да изтеглят, след което да разгледат реални жилища, които отговарят на възможностите им и след време биха запазили стойността си", добавя Василев.

Ипотечното кредитиране е по-често срещан начин на финансиране на сделките. Общо 63% от сделките на Адрес Недвижими имоти са с кредит, като над 20% от заемите покриват максимален дял от стойността на сделката - около 80%. Тенденцията се потвърждава от данните на Банка ДСК.

Лихви

По отношение на лихвените проценти у нас няма да има голяма промяна в близките месеци. По думите на Пламена Тотева, директор "Ипотечно кредитиране" в Банка ДСК се очаква плавно увеличение на лихвите, но до края на тази година не би трябвало да е с повече от половин процент. И през следващата година може да има подобен ръст, според Тотева.