„София Билдинг Ентърпрайз" ще вложи минимум 71 млн. лв. в бъдещия си проект МОЛ „Цариградски", стана ясно по време на специалната церемония по връчването на сертификат за инвеститор първи клас на проекта.

Търговският център ще се намира на едноименния булевард до "Тойота център" в столицата и ще се изгради върху площ от около 20 хил. кв. м. Молът ще обслужва предимно жителите на кв. "Дружба", където по данните на фирмата инвеститор живеят близо 82 хил. души.

Комплексът ще има три търговски нива, всяко от които по 13 хил. кв. м застроена площ.

За гаражи, паркоместа, складови и технически помещения са планирани три и половина сутеренни нива, съобщиха от компанията, като поясниха, че общо предвидените паркоместа са около 2300.

Над последния търговски етаж на комплекса ще има 6 други етажа, които ще предлагат офис площи от клас А, с обща разгърната площ от над 15 хил. кв. м.

В МОл-а ще има огромен хипермаркет за хранителни стоки, луксозен панорамен ресторант и атракциони за развлечения.

Очаква се проектът да бъде завършен в края на 2009 г.

По време на строителните дейности ще бъдат ангажирани над 200 души, като след изграждането му в него ще работят над 1200 души постоянно зает персонал.

30% от стойността на инвестицията ще бъде под формата на собствено финансиране, поясниха от компанията. Останалата част ще бъде осигурена чрез кредити от банки, като от дружеството утчниха, че до момента са работили предимно с банка ДСК.

Днес на официалната церемония изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев връчи сертификата за инвеститор първи клас на основните акционери на компанията Стефан Енчев и Григор Григоров.

Двамата акционери споделиха, че са кандидатствали за сертификат за инвеститор първи клас, тъй като очакват от държавата финансова подкрепа за изграждането на помощни инфраструктурни съоръжения, а именно кръгово движение в района на комплекса по подобие на това на 4-ти км. в столицата.

Акционерното дружество „София Билдинг Ентърпрайз" е създадено с цел реализиране на най-новия проект на инвеститорите и е част от „София Билдинг Къмпани" ООД, която вече нашумя с изграждането на най-големия жилищен комплекс от затворен тип в столицата също наречен „Цариградски"

Очаква се и жилищният комплекс да бъде завършен през 2009 г.