В София се търсят все повече тристайни или многостайни жилища, а един от най-важните фактори за купувачите е наличието на паркомясто. Сред останалите са още наличието на детска градина и училище в близост. Това коментират експерти.

За сметка на това намалява търсенето на апартаменти с една или две стаи. Тенденцията се доказва от факта, че през 2014 година средната площ на закупен имот е била 76 кв. м., а през тази година тя нараства до 82 кв. м.

От друга страна цената на жилищата расте с 11% за първите девет месеца на годината. Средната стойност се е увеличила от 766 евро на кв.м. през 2014 година до 1199 евро на кв.м. в момента.

"Причината за засиления интерес към по-големи жилища е, че в последните 3 години пазарът е движен главно от купувачи, които придобиват жилища за собствено ползване, а не с инвестиционна цел", обяснява Младен Митов от агенция "Явлена" в рамките на събитие, организирано от специализирания сайт Imoti.net.

Що се отнася до увеличението на цените в зависимост от вида строителство, при панелените жилища е в рамките на 8% докато при монолитното строителство ръстът е от 12 на сто.

Според изчисленията на консултантската компания Colliers International средните цени на двустайните жилища от средновисокия и високия сегмент варират между 145 000 и 180 000 евро. Сумите варират между 210 000 и 250 000 евро при тристайните апартаменти, а при къщите достигат 450 000 евро.

Сред купувачите най-предпочитаните столични квартали са "Малинова долина", "Младост" и "Изток", но по думите на специалистите все повече хора търсят жилище и в околностите на столицата.

"Малинова долина" е най-динамично развиващия се квартал в София, а в район "Витоша" са издадени най-много разрешителни за строеж. Има изградени и две нови детски градини", казва кметът на района "Витоша" инж. Теодор Петков.