Австралия е най-безопасната за инвестиции в недвижими имоти страна, следвана от Съединените американски щати и Холандия, а Венецуела е най-опасната, сочи нов анализ сред 52 държави на изследователската Scope Investor Services.

Германия се позиционира на четвърта позиция, следвана от Швейцария и Великобритания. В другия край на класацията, преди Венецеуал, са Аржентина, Виетнам Колумбия и Перу.

България е поставена на незавидната 45 позиция, като най-ниска оценка от Scope поставят за самия пазар на недвижими имоти, а именно неговата ликвидност, размер, прозрачност и стабилността на паричните потоци. Със същият общ брой точки са Индия и Русия, а Бразилия и Турция ни изпреварват с една.

"След девет години на силна и често двуцифрена възвръщаемост, инвеститорите в недвижими имоти се изправят пред трудната задача да се предпазят от пазарна корекция, ако не и рецесия, в следващите между 18 и 24 месеца", заявява управляващият директор на Scope Investor Services Волфганг Кубатцки.

Манфред Бинсфелд, директор в компанията, посочва, че ключово за инвеститорите е да разгледат дългосрочно пазарите, избягвайки препочитанието на страната, в която са родени.