Има леко влошаване на достъпността на имотите в столицата като резултат от по-бързия темп на нарастване на цените на жилищата спрямо повишението на заплатите. Съотношението на квадратен метър към средното възнаграждение е около 1,48, сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES към четвъртото тримесечие на 2017 година.

Така през последните три месеца на миналата година средната цена на жилищата в София се покачва до 1 095 евро/кв. м. спрямо 1 060 евро/кв. м. през двете предходни тримесечия. Данните на агенцията за недвижими имоти сочат, че годишното увеличение на цените спрямо същия период на 2016 година е 14 процента и средната покупна цена достига 98 780 евро.

Коефициентът на достъпност е сравним с нивата от средата на 2011 и началото на 2012 година и е далеч от стойностите на предходния бум, когато достигаше близо 3,5, казват още от BULGARIAN PROPERTIES.

Агенцията отчита 2017 година като най-успешна за имотния пазар през последните 10 години с ръстове при всички показатели - продажби, цените на имотите, обем ново строителство, новоотпуснати жилищни кредити при исторически най-ниски лихвени проценти.

"Интересно е да се отбележи, че макар да е налице осезаем ръст в цените на имотите в София и те да преминаха границата от 1 000 евро/кв.м., купувачите като че ли не бързат да купуват. Има моменти, в които те се оттеглят в изчакване на по-добри оферти, които да пасват по-точно на техните изисквания и възможности. Една немалка част от купувачите търсят от доста дълго време, понякога повече от година. Тази еластичност в търсенето постепенно ще забави нарастването на цените, тъй като купувачите не са склонни да купуват на всяка цена. Вече се усеща отдръпване от надценени имоти и райони и пренасочване към други райони. Същевременно, предлагането нараства и все повече сгради ново строителство и имоти на вторичен пазар се борят за вниманието на купувачите. Продавачите трябва да бъдат много внимателни в ценообразуването, за да може имотите им да бъдат продаваеми", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Според данните на Агенцията по вписванията за 4-тото тримесечие, в София са вписани 9 411 имотни продажби при 8 428 за същия период на 2016 г., което е ръст от 11.7% на годишна база. За цялата 2017 г. в столицата са вписани 28 175 продажби при 26 480 през 2016, което показва годишен ръст на продажбите в София в размер на 6.4%. Данните сочат още, че има лек спад в темпа на нарастване на продажбите на имоти в София (който е бил над 8% за 2015 и 2016 г.), но това вероятно се дължи на големия дял ново строителство, сделките с което ще бъдат приключени и вписани на по-късен етап.

Забелязва се ръст на новото строителство, като според данни на НСИ издадените нови разрешителни за строеж сочат, че през третото тримесечие на 2017 г. има 262 разрешителни - най-виското ниво от близо 10 години насам.

В края на годината най-много от закупените жилища - 60% - са двустайни апартаменти, като наличностите на двустайни апартаменти в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо. 30% от закупените жилища са тристайни, 4-стайните и многостайните са с най-нисък дял - 10%. Средната площ на закупените жилища е 86.5 кв.м. - с около 2.5 кв.м. по-голяма от площта през 3-тото тримесечие.

Най-често са се купували жилища по БДС (на шпакловка и замазка) - 63%. Едва 15% от продадените жилища са напълно обзаведени, което се обяснява и с факта, че най-продавани са апартаментите ново строителство, казват от BULGARIAN PROPERTIES. Голямата част от жилищата са били в добро състояние - апартаментите, които имат нужда от основен ремонт са под 2%. Повече от половината - 60% - от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Агенцията очаква през 2018 година да бъде подобна на вече изминалата 2017 г. Темпът на нарастване на цените ще се успокои до около 10%, но като цяло активността ще се запази и през тази година имотният пазар отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари.

Местното търсене ще продължава да бъде основен двигател, но очакванията ни са то да бъде примесено с леко нарастване на чуждестранното търсене на имоти за инвестиция в София.