Цените на имотите в САЩ са нараснали с 18% април спрямо същия месец на миналата година, показват данните на RedFin, предаде Zero Hedge. Така те не просто са достигнали до най-високата си стойност в историята, но са и започнали да се разпродават с най-бързия темп в историята.

Медианната цена на продадените имоти е нараснала до 344,6 хил. долара, което е исторически рекорд. Цената, която притежателите на имотите са искали за тях, е 356,1 хил. долара - също рекорд.

Но това не са единствените исторически постижения. Почти половината от имотите са се продали за над цената, на която са били обявени. Никога преди не се е наблюдавало нещо подобно. Затова в момента в страната почти няма обяви за имоти за купуване.

"В RedFin имаме дебат дали страхът от коронавируса подтиква хората да не продават имотите си", коментира главният икономист на институцията Дерил Феъруотър. "Предвид това, че една трета от американците вече са напълно ваксинирани и почти няма обяви за продажби на имоти, скоро вероятно този дебат ще приключи."

По думите му хората не продават жилищата си, защото ако искат да ги заменят в момента, те ще навлязат на много конкурентния пазар като купувачи, а освен това не е нужно да продадат съществуващите си имоти, за да се възползват от исторически рекордно ниските ипотеки. Същевременно строителите са изправени пред трудности, свързани с факта, че в момента се наблюдават дефицит на дървен материал.

"Без притежателите на имоти да ги пускат за продажба, купувачите се опитват да се конкурират за ограничен брой обяви, което продължава да изстрелва цените на жилищата."